Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Óriási különbség a lakáshirdetési árakban

Népszava|2015. jan 26. 12:36
[A+ A-]

Az, hogy a budapesti lakásárak a legmagasabbak az országban, nem meglepő, de az mindenképpen érdekes, hogy a 40-59 és 60-79 négyzetméteres lakások hirdetési piacán 316-309 ezer forintos átlagos győri négyzetméterár alig marad el a 319-324 ezer forintos budapesti átlagtól.  

A szóban forgó lakások esetében a salgótarjáni hirdetéseknél adódik a legalacsonyabb, 80-88 ezer forintos négyzetméterár - derül ki az Ingatlan.com összeállításából, amely a 40-59 négyzetméteres lakások mellett a 60-79 négyzetméteres lakások hirdetési átlagárait sorolja fel megyei bontásban.

Bár a hivatalos KSH-adatok szerint a lakásépítések piacán még várat magára az élénkülés, az ingatlaneladások száma emelkedésnek indult tavaly. Az Ingatlan.com egyelőre nem érzékel számottevő növekedést a lakáshirdetések számában, de azért az valószínűsíthető, hogy az ingatlanpiac ciklikussága miatt a következő időszakban előbb-utóbb bővülés várható az ingatlanpiacon, legyen szó a hirdetésekről, adásvételekről vagy éppen az építésekről.

A pontos ingatlanpiaci helyzetet, főként az árak tekintetében nagyon nehéz pontosan feltérképezni, mivel egy-egy lakás annyit ér, amennyit adnak érte. Ugyanakkor a lakáshirdetési árak jó viszonyítási alapot adhatnak arról, mennyiért lehet lakáshoz jutni az országban.

Az Ingatlan.com friss, januárban készített összeállításában a 40-59 és a 60-79 négyzetméteres lakások hirdetéseit vizsgálta a magyarországi megyeszékhelyeken. A kisebb – azaz 40-59 négyzetméteres – lakások esetében a legmagasabb hirdetési árak Budapesten voltak januárban, egy négyzetméter átlagára 319 ezer forint volt.

Abban semmi meglepő nincs, hogy Budapesten a legmagasabb a hirdetési ár, az viszont már érdekes, hogy a második helyen álló Győrben csak 3 ezer forinttal alacsonyabb a négyzetméterár, mint a fővárosban.

A harmadik pedig Kecskemét, igaz jóval lemaradva.  Utóbbi megyeszékhelyen 222 ezer forint körül mozog a 40-60 négyzetméteres lakások hirdetési átlagára.

Az Ingatlan.com összeállításából kiderül továbbá, Salgótarjánban hirdetik a legolcsóbban az ominózus - 40-60 négyzetméteres - kategóriába eső lakásokat: a salgótarjáni átlagos négyzetméterár januárban 80 ezer forint volt. A második legolcsóbb Miskolc 116 ezer forintos négyzetméterárral, utána pedig Tatabánya következik, 129 ezer forinttal.

A nagyobb, 60-79 négyzetméteres lakások hirdetési árait nézve is Budapest és Győr áll az élen. A fővárosban 324 ezer forint, a megyeszékhelyen pedig 309 ezer forint az átlagos négyzetméterár ebben a méretkategóriában.

Székesfehérváré a harmadik hely, ahol 239 ezerért hirdetik ezeket a lakásokat.  A kisebb, 40-59 négyzetméteres lakásoknál harmadik helyen álló Kecskemét ebben az összevetésben az ötödik 229 ezer forinttal. A 60-79 négyzetméteres lakások hirdetési átlagára a kisebb lakásokhoz hasonlóan Tatabányán, Miskolcon és Salgótarjánban a legalacsonyabb 88-140 ezer forint között szóródnak.

Összességében az látszik, hogy a budapesti vagy győri átlagos lakáshirdetési árak között minimális a különbség, az utánuk következő városokban – Kecskeméten, Székesfehérváron, Debrecenben, Veszprémben – több mint 100 ezer forinttal alacsonyabban vannak az árak. A legolcsóbb Salgótarjánban pedig a budapesti, győri árak negyedéért hirdetik a lakásokat – derül ki az Ingatlan.com összeállításából.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!