Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Milliókkal járul hozzá filmekhez a bajba jutott könyvtár

Népszava-információ|2015. febr 5. 05:45
[A+ A-]

Ötvenötmillió forinttal járul hozzá dokumentumfilmek elkészítéséhez az Országos Széchényi Könyvtár, noha maga is súlyos anyagi gondokkal küzd - adta hírül az atv.hu.

A milánói világkiállításhoz kapcsolódó dokumentum- és portréfilmek ügyében a CinemaStar kft-vel szerződött a nemzeti bibliotéka. A weblap a jelenséggel foglalkozó cikkében rámutat, a könyvtár közgyűjteményi feladataiba aligha illeszthető ez a vállalkozás, és idézte Tüske László főigazgatót, aki tavaly augusztusban a gazdasági nehézségek illusztrálására említette, hogy a katasztrofális informatikai rendszer megújításához például 900 millió forintra lenne szükségük.

Megkerestük telefonon Kabay Barna rendezőt, aki kérdésünkre elmondta, valóban rendeznek állandó munkatársával, Petényi Ilona rendezővel dokumentumfilmeket a május 1-én nyíló Milánói Expóra. A dokumentumfilmek olyan embereket mutatnak be, akik a magyar-olasz kulturális kapcsolatok építésében tettek jelentőset, s eredmények fémjelzik munkásságukat.

A filmek finanszírozása az EMMI külön a milánói világkiállításra elkülönített keretéből történik, mely költség felelőse Szőcs Géza. A filmek mindegyike megtekinthető lesz az olaszországi világkiállításon, tette hozzá a rendező.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!