Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Kortárs fesztivál Vallai Péter tiszteletére

Népszava-információ|2015. febr 12. 05:51
[A+ A-]

Február közepén, négynapos program keretében tartja meg az RS9 Színház és a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivált, több mint harminc kortárs, irodalmi adaptációra épülő színházi és zenei produkcióval.

Az esemény a színház ősszel elhunyt igazgatójának, Dobay Dezsőnek, a fesztivál szellemi atyjának is emléket állít. A Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivált az RS9 Színház három előadóterében az irodalmi programoknak, filmvetítéseknek helyt adó és kiállításokat befogadó RS9+ Vallai Kertben (VII. Budapest, Rumbach S. u. 10), a Színházteremben és a Fehér terem nevű koncerttermben (VII. Budapest, Rumbach S. u. 9.) tartják.

Vallai Péter váratlan halála után barátai - Dobay Dezső, a Vallait sokszor foglalkoztató RS9 Színház igazgatója, Verasztó Lajos, a DOVER nyelviskola ügyvezető igazgatója, Péter egykori Színművészeti Főiskolás társa, Kőváry Katalin rendező, akivel húsz évig együtt vitték az Éjszakai Színház nevű profi alternatív formációt, úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy alapítványt, részben Vallai Péter emlékének és életművének ápolására, részben annak a tevékenységnek folytatására, amit ő fáradhatatlanul művelt (a kortárs irodalom népszerűsítése).

Dobay Dezsőnek jutott eszébe a fesztivál létrehozása. Az ő, szintén váratlan halála után, az RS9 őt követő igazgatója Lábán Katalin folytatta a munkát. Az első fesztiválra semmilyen előválogatás, semmilyen műfaji megkötés nem volt, a produkció lehetett ének, mozgás, film, dramatizálás, vagy előadó művészet, de az alapanyagot a kortárs irodalomból kellett meríteni. Hatalmas volt az érdeklődés, ezért az eredetileg 2014. november 25-ére – Vallai Péter születésnapjára – tervezett eseményt elhalasztották 2015 februárjára.

A produkciókat, egy öttagú zsűri bírálja el. A fesztivál megnyitóját február 13-án, pénteken 13 órakor az RS9+ Vallai Kertben tartják, melyet Esterházy Péter és Koltai Lajos nyit meg, közreműködik David Yengibarjan.

Az eredményhirdetés és a díjkiosztó ünnepség február 21-én este, az RS9 Színház színháztermében lesz, amely előtt versenyen kívül bemutatják a VALVEL-szonett néven futó projektet. Az előadást Valcz Péter színművész, Vallai Péter fia találta ki és hozta létre. Felvételről hallható és látható lesz az a szonett is, amelynek mindegyik sorát tizenhárom kortárs költő írta Vallai Péter tiszteletére.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!