Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Különleges maki-ikrek születtek Miskolcon - Fotók!

MTI|2015. ápr 13. 17:50
[A+ A-]

Forrás: Facebook/Miskolci Állatkert

Első alkalommal születtek gyűrűsfarkúmaki-ikrek a Miskolci Állatkertben. A kicsinyeket hétvége óta láthatja a közönség – közölte a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője hétfőn.

Veress Tamás elmondta, hogy a Madagaszkár szigetén honos félmajmok csapatában Miskolcon az utóbbi években két hím gyűrűsfarkú maki élt két nőstény fehérhomlokú maki társaságában. Tavaly nyár elején a hímek mellé egy fiatal nőstény gyűrűsfarkú maki költözött Miskolcra a schönbrunni állatkertből, valamint egy másik nőstény a Fővárosi Állatkertből.

Gizi, a Budapestről érkezett nőstény március 22-én két életerős kölyöknek adott életet. Az utódok a makiknak megfelelően az első napokban elsősorban anyjuk hasán kapaszkodtak, ám gyors fejlődésnek indultak. Néhány hetes korukban leginkább már anyjuk hátán utaznak majd - sorolta a részleteket a gyűjtemény vezetője. 

Forrás: Facebook/Miskolci Állatkert

Forrás: Facebook/Miskolci Állatkert

A gyűrűsfarkú maki, vagy más néven katta (Lemur catta) Madagaszkár szigetén honos. A kölykök négy és fél hónapos vemhesség után jönnek a világra. Születésükkor szemük kék, de mire másfél évesen ivarérettek lesznek, már élénksárga színű. Vadon élő állományuk veszélyeztetett: mint Madagaszkár teljes élővilágát, a katták fennmaradását is elsősorban élőhelyük pusztulása fenyegeti.

Forrás: Facebook/Miskolci Állatkert

Forrás: Facebook/Miskolci Állatkert

Veress Tamás hozzátette: Miskolcon a Föld napja alkalmából április 19-én kódkereső játékra invitálják a látogatókat, amellyel Madagaszkár élővilágára, az élőhelyek fokozott pusztulására, a "makik földjének" megóvására, valamint a Föld természeti környezetének, növény- és állatvilágának megóvására hívják fel a figyelmet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!