Előző
Következő
új cikk

Belföld

Neked MUNKA, nekem ÁLOM

Népszava-információ|2015. ápr 17. 05:13
[A+ A-]

Fogyatékosok és mentoraik az ír Job Shadow Day plakátján

A Salva Vita Alapítvány idén áprilisban először szervezi meg hazánkban a "Neked MUNKA, nekem ÁLOM" napot. E különleges nyílt nap célja, hogy a jelentkező fogyatékos emberek megismerhessék azt a munkahelyet, munkakört, amiről mindig is álmodtak. A program előkészítése már zajlik, az alapítvány várja a programra nyitott munkáltatók és az érdeklődő fogyatékos emberek jelentkezését.

Írországban már évek óta sikeresen működik a "Job Shadow Day", amely napon a dolgozni vágyó fogyatékos emberek kipróbálhatják magukat "álommunkájukban". 2015-ben először, Európa több országában is megrendezik ezt az érzékenyítő programot április 22-én.

A nyílt napba bekapcsolódó munkáltatók esetében nem csak a cég mutatkozik be az érdeklődő fogyatékos embereknek, hanem egy-egy konkrét munkakört ellátó munkavállaló, egy házigazda is. Ő fogadja a fogyatékos munkavállalót, aki nyomon követheti egy napját. Természetesen a Salva Vita Alapítvány nem hagyja magára sem a jelentkezőket, sem pedig a munkáltatókat: tapasztalt mentorok kísérik a munkahelyekre az résztvevőket, majd a helyszínen egész nap hozzáértő támogatást biztosítanak.

Vég Katalin, az alapítvány ügyvezetője abban bízik, hogy sokan jelentkeznek a programba, és még többekhez eljut majd a "Neked MUNKA, nekem ÁLOM" híre. Bár ennek a nyílt napnak nem célja, hogy konkrét állásajánlatok szülessenek, mégis újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékos emberek megismerésében, elfogadásában, elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni.

A program nem csak az idei évre szól, az alapítvány hosszú távra tervez, amihez nagy segítséget jelent, hogy a kezdeményezés bekerült a Norvég Civil Támogatási Alap kedvezményezett projektjei közé.

A Salva Vita Alapítvány 1993 óta támogatja a fogyatékos embereket abban, hogy munkát találjanak, kibontakoztathassák képességeiket, és lehetőségük legyen megteremteni maguknak az önálló élet feltételeit. Emellett számos formában támogatják a munkáltatókat is a fogyatékos munkavállalók foglalkoztatásában.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!