Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Startol a könyvfesztivál

Népszava-információ|2015. ápr 23. 05:45
[A+ A-]

Ma délután nyílik meg a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A Millenáris Parkban mintegy 400 könyves esemény várja az érdeklődőket. A fesztivál díszvendége Jonathan Franzen amerikai író, akinek ez alkalommal átnyújtják a Budapest Nagydíjat.

Jonathan Franzen ma délután pódiumbeszélgetésen vall majd munkájáról. Szombaton kerül sor a Diszkomfortzóna című, az Európa Kiadónál frissen megjelent önéletrajzi könyvének bemutatójára A könyvfesztiválon több mint harminc ország állít standot, félezer hazai és határon túli szerző találkozik olvasóival a különböző standokon és félszáz külföldi írót ismerhetnek meg személyesen a magyar olvasók.

Az idei rendezvény középpontjában a 220 éves szervezett magyar könyvkultúra, a fesztivál hagyományos díszvendégsége ezúttal tehát magát a könyvszakmát illeti. Zentai Péter László, a MKKE igazgatója úgy jellemzi az eseményt, hogy a fesztivál négy napján Budapesten működik Európa legnagyobb könyvesboltja. Számos programot tartanak a 220 éves magyar könyvkultúra tiszteletére, köztük az egyik legfontosabb az, hogy a magyar könyvszakma legaktuálisabb kérdéseiről szakmai beszélgetéseket rendeznek.

A pénteki konferencián szó lesz a könyvkereskedelem legfontosabb kérdéseiről, a könyv jövőjéről, a digitalizálásról, a könyvpiac működéséről és ebben az állam lehetséges szerepváltozásról. Az Országos Széchényi Könyvtár pedig a szervezett magyar könyvkereskedelem és kultúra 220 évét bemutató kamarakiállítást szervez.

Ezen bemutatják a szakma legendás cégeit, tulajdonosait, fejlődéstörténetét. A kiállításon elsősorban ünnepi momentumokat, különböző történelmi időszakokat. A jubileumhoz kapcsolódik az az irodalmi est is, amely Csillagtérkép – a magyar próza estje címmel szombaton kerül sorra. Juhász Anna vezetésével Grecsó Krisztián és Háy János zenés beszélgetése a program két zenészvendéggel, Kollár-Klemencz Lászlóval és Egyedi Péterrel, az irodalmi szemelvényeket Jordán Tamás mutatja be.

Immár hagyományosan megrendezik az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját is, ezúttal tizenötödször. Idén Magyarországot Mán-Várhegyi Réka képviseli, akinek tavaly jelent meg a Boldogtalanság az Auróra-telepen című könyve. A könyvfesztivál idén otthont ad az európai írótalálkozónak, mint Szűcs Tamás, az Európai Bizottság képviselője kiemelte, immár ötödik alkalommal kerül erre sor pénteken.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!