Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Kuku és barátai - Mesekönyv a segítőkutyákról

Népszava|2015. ápr 24. 16:02
[A+ A-]

Illusztráció. Fotó: Thinkstock

Különleges mesekönyv, különleges szerzőtől. A Kuku és barátai - Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című mesekönyvet egy gyógypedagógus-szociológus , Loványi Eszter írta. Ha valaki, ő tudja milyen nehézségekkel kell megküzdenie annak, aki valamiben eltér az egészséges társaitól. A szerző ugyanis születése óta hallássérült. 

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar munkatársa, szabadidejében önkéntesként dolgozik a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnél. Mindennapjait egy hangjelző kutya könnyíti meg, különösen akkor, amikor nem viseli a hallókészülékét. Kuku a hangok például a gazda nevének szólítása és zajok, mint az ébresztőóra, kopogás, csengő, riasztó, jelzésével segíti gazdája életét. Ha valamilyen zaj hallatszik, a kutya először megkeresi, hogy mi történt, majd érintéssel figyelmezteti Esztert, és elvezeti a zaj forrásához, azt pontosan megmutatva. A világon számos országban alkalmazzák a hallássérült-segítő kutyákat, azonban Magyarországon még kevésbé ismert ez a segítőkutya-típus. 

A könyv bemutatóján a címadó Kuku, a golden retriever is megjelent néhány társával együtt.

A mesekönyv egyik fő célja a vakvezető-, hallás-, mozgássérült-segítő, személyi segítő és terápiás kutyák világának és fogyatékossággal élő gazdáik mindennapjainak megismertetése az érdeklődőkkel - Kuku szemszögéből. A 44 oldalas, gazdagon illusztrált vidám ismeretterjesztő mesét tartalmazó kiadvány elsősorban óvodás és kisiskolás gyermekek számára készült, igaz történetek alapján. Ez a korosztály még nagyon nyitott, természetesként kezeli a sokféleséget, a másságot, ezért fontos, hogy minél korábban legyen lehetőségük tapasztalatokat szerezni erről a területről.

A könyv valódi szereplők, segítőkutyák történetén alapul és a kutya-gazda párosok rendszeresen tartanak társadalmi szemléletformáló programokat a "mesefigurákkal" történő személyes találkozók még hitelesebbé teszik a gyermekek számára a mesét.

A mesekönyv egyelőre 2 000 példányban jelent meg és a támogatók, mások mellett a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület, a Norvég Civil Támogatási Alap, valamint a sok vihart látott Ökotárs Alapítvány és az Autonómia Alapítvány segítségével óvodák, iskolák kaphatnak a színes könyvekből. Ha sikert arat, és lesz vállalkozó kedvű kiadó, akkor a másság elfogadását kis gyermekkortól segítő mesekönyv a könyvesboltokban is hozzáférhetővé válik. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!