Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem sikerült meggyőzni a diákokat

Népszava-összeállítás|2015. ápr 29. 21:15
[A+ A-]

Fotó: Pálfalvi Kitti, Népszava

Amennyiben csak kis mértékben is felmerülne, hogy a kormány által a felsőoktatási intézmények nyakába ültetni kívánt konzisztóriumok sértenék az egyetemek autonómiáját, a testületet nem szabad bevezetni - hangzott el az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán megrendezett fórumon, amelynek témája az egyetemek önrendelkezését veszélyeztető kormányzati felügyeleti szerv értelme, indokoltsága volt.

A kormányzat ugyanis még mindig nem fejtette ki, konkrétan miért erőltetik annak az öttagú testületnek az életre hívását, amelynek tagjai között az adott felsőoktatási intézmény rektora lenne az egyetlen "független" szereplő - a többieket a politikai hatalom delegálná. Fábri György, az ELTE egyetemi docense bevezető előadásában hangsúlyozta: a konzisztóriumok működésére van több nemzetközi példa is - és erre a kormányzat is gyakran hivatkozik - ám más országokban még csak fel sem merül, hogy ezek a testületek az egyetemek autonómiáját fenyegetnék, hiszen a tagokat nem a kormányzat delegálja, s nincs vétójoguk sem, ahogy az a hazai egyetemeknél tervezik.

A vitán Palkovics László felsőoktatási államtitkár, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke és Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke igyekezett több-kevesebb sikerrel megnyugtatni az egyetemi polgárok elmúlt hetekben igencsak felkorbácsolt kedélyeit. Palkovics megpróbálta elmagyarázni a konzisztóriumi rendszer lényegét, ám hadarása miatt mondandóját alig lehetett érteni. A hangulat egyre viharosabb lett munkatársunk szerint az államtitkár meg sem próbálta cáfolni a hallgatók és tanárok azon félelmeit, hogy a testület csorbítaná az intézmények döntési szabadságát. Lovász, Bódis és Gulyás azt mondta: a konzisztóriumokat ők egyfajta tanácsadói szervként látják.

Bódis szerint megoldást lehetne, ha a testület tagjainak nagy részét inkább maguk az egyetemek neveznék meg, s ajánlanák a minisztériumnak. - A tapasztalatok szerint nem elég önmagában a tanácsadói funkció - mondta Palkovics, mire a hallgatók felháborodottan elkezdtek dobolni az asztalokon. Az államtitkár azonban - ki tudja, hanyadszor - ismét ígéretet tett: még gondolkodni fognak azon, ki válassza a tagokat. Gulyás Tibor hangsúlyozta: "jó lenne", ha a konzisztóriumokban a hallgatók is képviseltethetnék magukat.

Késő este az egyre hevesebb vita még javában zajlott. A hvg.hu értesülése szerint kilenc órára a Zeneakadémia elé is nagygyűlést szerveztek az intézmény hallgatói, mert Kupper András, a kormány által kirendelt kancellár a tegnap minden egyeztetés nélkül felmondott az egyetem valamennyi, nem oktatói státusú vezetőjének.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!