Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egyhetes csecsemőt szakítanak el anyjától anyagi okok miatt

nepszava.hu|2015. máj 10. 18:26
[A+ A-]

Illusztráció/Thinkstock

Erzsébet elvált, nem volt elegendő jövedelme, nem tudta fizetni a magas lakbért, a magas rezsit, nem kapott szociális bérlakást, hajléktalanszállóra került. A napokban megszülte gyerekét, de mivel nincs hova mennie, elveszíti őt. Jövedelmet terhessége alatt nem tudott szerezni, gyerekkel hajléktalanként pedig minimális az elhelyezkedés esélye - olvasható a történet a Kettősmérce blogon. 

A Város Mindenkié aktivistái próbáltak segíteni Erzsébeten, aki e hét csütörtökön tudta meg, hogy hétfőn el kell hagynia a kórházat, gyerekét pedig, akit alig egy hete szült, elveszik tőle. Pedig a gyerekvédelmi törvény szerint ez nem lehetséges. A szülők szegénysége miatt nem lehetne anyát és gyerekét elszakítani, de az állam nem biztosít megoldást.

Az édesanya még terhessége alatt jelentkezett anyaotthonokba, azokba az intézményekbe, amelyek pont az anya és a gyerek elválasztását hivatottak megakadályozni. Sehova se fért be, - sőt, az oldalon publikált felvételből az is kiderül, hogy számos ilyen otthon meg is szűnt! -  lényegi indoklást nem kapott, hogy miért, pedig még a kórházból is elment egy felvételire. Az AVM aktivistája próbált segíteni, és együtt végighívták az összes szóba jövő anyaotthont, hátha krízissegítséget tudna kapni Erzsébet, ameddig fel nem veszik egy vidéki, nem annyira telített anyaotthonba, hogy legalább így magánál tarthassa csecsemőjét. Csakhogy ilyen ellátás nem is létezik az országban.

A gyámhivatali ügyintéző szerint van esély arra, hogy ha Erzsébet lakáshelyzete 30 nap alatt megoldódik, akkor visszakapja a gyermeket, de azt mondta, ez a lehetőség egész biztosan nem fog szerepelni a csecsemő elvételéről szóló határozatban. Azt is jelezte: egyáltalán nem biztos, hogy az anyaotthont elfogadják megoldásként.

Erzsébet piaci árú albérletet nem tud megfizetni, főleg hogy a gyermek kiemelése után sem a GYES-re, sem a családi pótlékra nem lesz jogosult. Munkát eddig a terhesség miatt nem tudott keresni, most pedig, ha dolgozni kezdene, akkor úgyis le kellene mondania a munkahelyéről, ha visszakapná a gyermekét.

Hétfőn egy alig pár napos újszülöttet elválasztanak az édesanyjától, a csecsemő vidékre kerül nevelőszülőkhöz. Mindezt azért teszi meg velük az állam, mert az anyának nincs hova mennie. 

forrás: kettosmerce.blog

Lájkoljon minket a Facebook-on is!