Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Szondi Györgyöt kitüntették

MTI|2015. máj 26. 19:03
[A+ A-]

Arany évszázad-díjat kapott életművéért Szondi György József Attila-díjas költő, műfordító és bolgarista kedd este Budapesten, a Bolgár Kulturális Intézetben - közölte Olga Popova, az intézmény igazgatója.

A bolgár kultúra, művelődés és szláv írásbeliség napja (május 24.) alkalmából a Bolgár Köztársaság kulturális minisztériuma minden évben azokat a jeles kulturális személyiségeket és művészeket díjazza, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a magyar-bolgár kapcsolatok erősítéséhez. Idén a Napkút kiadó vezetője és a Napút folyóirat főszerkesztője, Szondi György vehette át életművéért.

Szondi György magyar-bolgár szakon tanult, később a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetemen magyar lektorként és a magyar tanszék vendégtanárként dolgozott. 1985-ben Bulgáriában Cirill és Metód Érdemrenddel tüntették ki. A költő és műfordító 1999 és 2004 között betöltötte a Szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatói tisztjét, emellett 2004 és 2009 között a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetem vendégdocense volt - idézte fel Szondi György pályafutását az igazgató.

Hozzátette: a keddi komolyzenei koncerttel és emléktábla avatással egybekötött eseményen szintén elismerő díszoklevelet kapott a bolgár-magyar kapcsolatok erősítéséért Kalász Márton Kossuth- és József Attila-díjas költő, író és műfordító, Kiss Benedek József Attila-díjas költő és műfordító, valamint Végh Alpár Sándor közíró, aki cikkeivel jelentősen hozzájárult Bulgária történelmének megismertetéséhez.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!