Előző
Következő
új cikk

Belföld

Pert nyert Krausz Tamás Szakály Sándor ellen

Népszava-információ|2015. jún 26. 12:11
[A+ A-]

Krausz Tamás történész csütörtökön jogerősen, a Fővárosi Ítélőtábla előtt is pert nyert Szakály Sándor, a Veritas Intézet főigazgatója ellen. Mint ismeretes, Szakály Sándor tavaly, a Veritas Intézet megalakításáról szóló interjúban a tizenhétezer zsidó meggyilkolásával végződő, 1941-es kamenyeck-podolszki deportálásokat „inkább idegenrendészeti” eljárásnak minősítette.

Krausz Tamás erre azzal reflektált, hogy aki a magyarországi holokauszt első eseményeként nyilvántartott deportálásokat így minősíti, az szélsőjobboldali provokációt hajt végre, és a holokausztot relativizálja. A jogerős ítélet szerint Krausz Tamás nyilatkozata nem sérti Szakály Sándor jó hírnévhez és becsülethez fűződő személyiségi jogait, utóbbinak számítania kellett a heves reakciókra.

Ismert, a Veritas Történetkutató Intézetet a kormány hozta létre 2014 január elsejével, azzal a céllal, hogy „a nemzeti összetartozás erősítése érdekében a magyar közjogi hagyományokat méltó módon, torzítás mentesen mutassa be”. Az intézet élére Lázár János, akkor Miniszterelnökséget vezető államtitkár öt éves mandátummal nevezte ki Szakályt. A főigazgató kijelentése nem csak Krausz Tamásnál verte ki a biztosítékot. A Mazsihisz tavaly többek között Szakály Sándor lemondásától tette függővé, hogy részt vesz-e a 2014-es holokauszt emlékév kormányzati rendezvényein.

A másik két feltétel, a német megszállási emlékmű elvetése és a józsefvárosi pályaudvaron épülő Sorsok Háza koncepciójába való beleszólás volt. Ismert, Szakály azóta is a Veritas Intézet vezetője, a német megszállási emlékmű szégyenteljesen elkészült, egyedül a  Sorsok Háza körül alakult ki vita, miután Lázár János is jobbnak látta bevonni a zsidó szervezeteket a koncepció kidolgozásába, amivel magára haragította Schmitt Máriát. A Terror Háza főigazgatója szerint által vezetett közalapítvány kapott ugyanis felkérést a múzeum szakmai koncepciójának kialakítására.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!