Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Megtévesztette a betegeket Bajor Imre orvosa?

nepszava.hu|2015. jún 26. 13:14
[A+ A-]

Illusztráció: Thinkstock

Valótlanul tett közzé a gyógyhatásra, és egészségre vonatkozó állításokat több televíziós műsorban és hirdetésben is a Vargha Metodika, vagyis Bajor Imre egykori orvosának cége. A GVH a maximális bírságot szabta ki - írja a Bors.

12 millió 86 ezer forintra büntette meg a Gazdasági Versenyhivatal a VARGHA GYÓGYMÓD-METODIKA Egészségügyi Szolgáltató és Gyógyhatású termékeket Forgalmazó Kft.-t, vagyis Vargha Zoltán saját magáról elnevezett cégét. Ő volt az az orvos, aki az utolsó időkben Bajor Imrét is kezelte a hagyományos, nyugati orvoslással szembemenve.

A hivatal jogsértőnek minősítette a „Vargha Metodika” elnevezésű kezeléseinek népszerűsítését, mert a cég valótlanul tett közzé gyógyhatásra, valamint egészségre vonatkozó állításokat és egyéb hatásállításokat több televíziós műsorban és különböző hirdetésekben. 

A GVH megállapította, hogy a joggyakorlat által elvárt tudományos bizonyítottság hiányában a VARGHA GYÓGYMÓD-METODIKA megalapozatlanul népszerűsítette a „Vargha Metodika” kezelést gyógyító tulajdonságokkal (különböző betegségek megelőzésére, kezelésére és gyógyítására vonatkozó hatásokkal), egészségre vonatkozó állításokkal (pl. öngyógyítás, öntisztítás, a sejtek anyagcseréje és más életfolyamatok optimalizálása, fáradékonyság, frontérzékenység kezelése, általános prevenció és felerősítés).

A hivatal szerint súlyosbító körülmény volt a bírság kiszabásakor az, hogy a Vargha termékek bizalmi termékek, sérülékeny fogyasztókat céloztak meg, akik súlyos betegségük, illetve a „hagyományos” kezelések, gyógymódok esetleges eredménytelensége miatt különösen érzékenyen reagálnak a betegségük kezelését ígérő kereskedelmi kommunikációra, és az is, hogy Vargha a jogsértő kereskedelmi gyakorlattal a fogyasztók széles körét érte el, így jelentős image-hatás kifejtésére volt alkalmas - írja a lap.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!