Előző
Következő
új cikk

Külföld

Drámai bejelentés: drágulhat a sör!

Népszava|2015. júl 6. 09:16
[A+ A-]

Emelkedhet idén a sör ára Szlovákiában, de várhatóan Szlovákia még így is a legolcsóbb országok között marad – írta az Új Szó. A várható emelés oka, hogy idén a szokottnál szárazabb volt az időjárás. „A szárazság a sör gyártásához szükséges árpa termésére is rányomja bélyegét. Hektáronként átlagosan 3,66 tonnás termésre számíthatunk, ami az elmúlt évhez képest több mint 23 százalékos visszaesésnek számít“ - nyilatkozta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) szóvivője, aki szerint az idei gabonatermés csaknem a tizedével maradhat el a tavalyitól.

Gondok lehetnek azonban a komlóval is, amelynek a termése a sörgyártás legfontosabb alapanyaga. A termelők csaknem fele a rendkívüli szárazságra panaszkodik, ami miatt a termés nem éri el a megfelelő magasságot. Ha a helyzet nem változik, az idei komlótermés akár a harmadával is visszaeshet az előző évihez képest. Holéciová szerint a következő hetek időjárásától is függ majd, hogy mennyit fizetünk majd a sörért .

A sörárak szempontjából azonban még mindig nincs okuk a panaszra a szlovákoknak - legalábbis a GoEuro portál elemzése szerint, amely a világ 75 nagyvárosának a sörárait hasonlította össze. Az úgynevezett Beer Price Index (Sörárindex) összeállításánál a nagyvárosok vendéglői és bárjai által kínált hazai és külföldi sörök átlagárát vették alapul, az egyes városokra kiszámított ár így magasabb, mint amire egy egyszerű üzleti bevásárlásnál számíthatunk. A GoEuro elemzése szerint a legolcsóbban a lengyelországi Krakkóban juthatunk hozzá a sörhöz, ahol 0,33 liter átlagosan 1,48 euróba kerül. A második helyezett Kijev (1,49 euró) után a harmadik helyen következik Pozsony, 1,51 eurós árral, míg Budapest (2,11 euró) csak a 18., Prága (2,38 euró) pedig csak a 26. a listán. Persze még ez is elenyészőnek számít a sör szempontjából legdrágább városnak számító svájci Genfhez képest, ahol ugyanezért 5,64 eurót kérnek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!