Előző
Következő
új cikk

Külföld

Moszkva fellép a „külföldi ügynökök” ellen

Népszava|2015. júl 29. 10:24
[A+ A-]

Beszünteti működését a csecsenföldi kínzásellenes bizottság, amely a jövő héttől megszűnik – közölte elnöke, Igor Kaljapin, Moszkvában. Az ok – mint mondta – nagyon egyszerű. A szervezet ugyanis egy orosz törvény miatt „külföldi ügynöknek” minősül. 

Az orosz törvényhozás, a duma 2012-ben tette kötelezővé a részben vagy teljes egészében külföldről finanszírozott szervezetek számára, hogy „külföldi ügynökként” regisztrálják magukat. Ez nagyon jelentősen megnehezítette munkájukat. A kínzásellenes bizottság, amely a csecsenföldi áldozatoknak próbáltsegítséget nyújtani, ez alá esett, mivel költségvetésének felét külföldről biztosítja.

Kaljapin elfogadhatatlannak nevezte a szervezet megbélyegzését, s azt közölte, hogy más néven folytatják majd a munkát. A munkatársak pedig csak orosz pénzből dolgoznak, hogy ne minősítsék őket „külföldi ügynököknek”. Az orosz törvények értelmében nemkívánatosnak minősíthetnek külföldi nem kormányzati szervezeteket is. Így történt ez kedden a Nemzetközi Demokrácia Alapítvánnyal (NED) is, amely az Egyesült Államok kongresszusától kapja a támogatást. Az ügyészség indoklása szerint a NED „veszélyt jelent a törvényes rendre”.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!