Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Őrmester úr

Népszava|2015. aug 5. 06:04
[A+ A-]

Merész hasonlat bukkant elő Mráz Ágoston Sámuelnek, a Nézőpont Intézet vezérigazgatójának (őt erre nevezték ki a följebbvalói) agytekervényeiből. A Napi Gazdaság hasábjain mai aktualitások ürügyén, az agyonajnározott, címekkel nem kellően fölcicomázott Orbán Viktornak történelmi hasonmást talált. Nem akárkit, írásának a címe „Az új De Gaulle”. Nem több, nem is kevesebb. Ízléstelenség volna olcsó utalásokat tenni a fizikai adottságokra - a langaléta generálist egybevetni a felcsúti átlagpolgárral -, még inkább a történelmi teljesítményre. A legendás ellenállót idézni, a francia Ötödik Köztársaság megteremtőjét, aki nem másoktól, a többiektől orozta el ezt a címet (jó, enyhítsünk, nem igyekezett kisajátítani magának a rendszerváltást), nem volt szüksége rá, a világ adta meg neki históriai rangját. Talpnyalók sem nyüzsögtek körötte, barátok, hívek segítették.

Annak idején, az 1950-es esztendők végén, sokat vitatkoztak azon, milyen jelző illeti is meg a generálist. Kivált szélsőbaloldali ellenfelei „személyi hatalommal” gyanúsították, mígnem az elpergett évtizedek igazolták, az Ötödik Köztársaság nemhogy csorbította volna a demokráciát, stabilizálta, garantálta az alkotmányos politikai váltógazdaságot. Fél évszázaddal De Gaulle után - miközben másfél évtizedig Mitterrand is volt köztársasági elnök - ma az Élysée-palota lakója ismét szocialista. Nem olyan „alaptörvény” uralja az országot, amely testre szabottan vitathatatlan egyszemélyi hatalmat jelent, a parlamentáris demokrácia száműzését.

Írásművében Mráz kivált Orbán világpolitikai „szimatát” emeli az egekbe, tusványosi „filozófiai remekléseit”. Adjuk meg Orbánnak, ami jár neki. Tehetséges manipulátor, szónokként sem akárki, de aki De Gaulle-t citálja hasonmásaként, a katonai sarzsival azt kockáztatja, hogy néhány ranggal lejjebb ereszkedjünk. Mondjuk, adjuk meg neki a Monsieur le caporal csillagait, az őrmesteri váll-lapot. Ennyi csak kijár annak, aki görcsösen igyekszik becsempészni magát a világpolitikai közélet tábornoki karába. Miközben körötte nyüzsögnek a bokacsattogtatók.

Várkonyi Tibor, varkonyit@nepszava.hu