Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Összefogás az eltűntek felkutatásáért

Népszava|2015. aug 27. 05:17
[A+ A-]

A mentésben gyakran speciális képességekre is szükség van FORRÁS: CSERHÁT MENTŐKUTYÁS ALAPÍTVÁNY

Háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá az Országos Rendőr-főkapitányság, a Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület, valamint a Vodafone Magyarország Alapítvány. A szervezetek célja, hogy hatékonyabbá tegyék az eltűnt személyek felkutatását, és kidolgozzák a GPS és GSM alapú nyomkövető rendszerek alkalmazásának újabb módszereit.

Magyarországon évente átlagosan 20 ezer személy eltűnését jelentik be a hatóságoknak, közülük mintegy 14 ezer fő tartozik a 18 év alatti korosztályba. Magyarországon évente átlagosan 20 ezer személy eltűnését jelentik be a hatóságoknak, közülük mintegy 14 ezer fő tartozik a 18 év alatti korosztályba. Jelenleg az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján 403 eltűnt, vagy ismeretlen helyen tartózkodó személy – nagy részük gyermek és fiatalkorú – fotója szerepel.

A három szervezet legfőbb célja a most aláírt háromoldalú szerződéssel egy komplex, az ország egészére kiterjedő együttműködés kialakítása, amely lehetővé teszi az immár szervezett keretek közt folytatott közös keresést, mentést. A dokumentum nem csupán a mentések, de a képzések, riasztási, illetve ellenőrző gyakorlatok, valamint a Vodafone által támogatott GPS és GSM alapú nyomkövető fejlesztésekhez szükséges gyakorlati próbák feltételeit is tartalmazza.

Az eltűnés össztársadalmi probléma, melynek megoldása széleskörű összefogást igényel, a rendőrség és a katasztrófavédelem mellett kulcsszerep hárul az e célra létrejött társadalmi szervezetekre is. A keresések, mentések során ugyanis gyakran olyan terepeket – hegyeket, szakadékokat, illetve vizeket – is át kell fésülni, amelyek speciális képzettséget, felszerelést és gyakorlatot igényelnek, mint például az alpintechnikai ismeretek, vagy búvárkodás.

Mostanáig nem volt példa arra, hogy létrejöjjön az állami szervek és a civil szervezetek, kutyás mentőcsapatok között az egész országra kiterjedő együttműködés az eltűnt személyek felkutatására. Eddig az a szaktudás, amely az eltűnt személyek felkutatásához, bajba jutottak mentéséhez szükséges, csupán néhány, az ország területén széttagoltan működő különleges mentőegységnél volt megtalálható. Ezen civil szervezetek azonban méretükből, technikai felszereltségükből adódóan jellemzően csak a helyi, egy-egy adott területre koncentráló kutatásokba, mentésekbe vonhatóak be.

A Nógrád megyei székhelyű egyesület az első olyan civil szervezet, amely a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával működésének alig öt esztendeje alatt megteremtette annak feltételeit, hogy képes legyen az ORFK partnereként, immár az ország egész területén segítséget nyújtani a bajbajutottaknak.

„Az együttműködés további előrelépést jelent a lakosság biztonságának növelése terén. A jövőben szükség esetén az egyesület is bevonható kutatásokba, mentésekbe az ország egész területén. Legyen szó akár eltűnt személyek felkutatásáról, akár különleges mentésről, továbbra is a rendőri erők irányítása mellett, de immár rendszeresen és szervezett formában dolgozunk együtt a civil szervezettel annak érdekében, hogy még hatékonyabbá tegyük a kutató tevékenységet” – jelentette ki Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság méltónak ítélte egyesületünket arra, hogy partnerként segítségül hívja az eltűnt személyek felkutatására. Felkészült és szakképzett munkatársaink, képzett mentőkutyáink, a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával fejlesztett mentési térinformatikai rendszer és a Vodafone által biztosított adatkommunikáció segítségével lakott területektől távol, nehéz terepviszonyok esetén is hatékonyan részt tudunk venni a mentésben, immár bárhol az ország egész területén” - mondta Juhász Zoltán, az egyesület elnöke.

A Cserhát Mentőkutyás Egyesület egy félprofesszionális mentőcsapat, amely 2013-as megalakulása óta 32 riasztást kapott eltűnt személyek felkutatására, az összes riasztás közül 26 esetben a mentés sikerrel zárult. A riasztások elsősorban a rendőrségtől és a katasztrófavédelemtől érkeznek, de gyakran állampolgárok is megkeresik az Egyesületet, amely – amennyiben a körülmények indokolják – mérlegelés nélkül, azonnal és térítésmentesen nyújt segítséget. Az eltűnt személyeket nem csupán mentőkutyákkal keresik, hanem olyan egyedülálló, saját fejlesztésű nyomkövető rendszert és technikai eszközöket – drónokat, hőkamerákat – is alkalmaznak, amelyek jelentősen növelik a kutatás hatékonyságát.

„A Vodafone az eltűnt személyek felkutatásáért program célja, hogy az egyesület tevékenységének anyagi és technológiai támogatásával, a korszerű mobiltechnológia, a hálózat adta potenciál és munkatársaink szakértelme segítségével elősegítse egy olyan nemzetközi szinten is egyedülálló civil szervezet munkáját, amely képes hatékony segítséget nyújtani a különleges mentés terén hazánk egész területén. Örülünk annak, hogy tevékenységünket ezzel a szerződéssel az ORFK is elismerte” - mondta Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!