Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Brüsszelben tüntettek a tejesgazdák

Népszava-információ|2015. szept 8. 05:22
[A+ A-]

Megbénították hétfőn Brüsszel forgalmát azok a tejtermelők, akik az alacsony tejpiaci árak miatt tüntetnek az Európai Bizottság épülete előtt. Kétszáz traktorral vonultak Brüsszel EU-negyedéhez, ahol az Európai Bizottság épületében tartják rendkívüli ülésüket a tagállamok agrárminiszterei – írja az agrárszektor.hu.

A tiltakozáshoz eddig több ezer gazda csatlakozott köztük számos magyar érintett is. A gazdatüntetés résztvevői hatalmas felfordulást okoztak: rendőrökre támadtak, a hatóságok vízágyúval verték vissza a demonstrálókat az uniós negyedben. Az agrárminiszteri tanácsülésen Magyarországot Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára képviseli. A magyar piaci szereplőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács augusztusban tizenkét pontos javaslatcsomagot állított össze, most pedig újabb intézkedéseket kért a kormánytól, illetve Brüsszeltől – közölte a terméktanács. Javaslataik között szerepel, hogy a tejek kerüljenek az ötszázalékos áfakörbe a jövő és elejétől. Azt is elvárják, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díj mértéke maradjon a 2012 előtti szinten illetve, hogy csökkenjenek a hazai kereskedelmi láncokat sújtó terhek – írja a Világgazdaság.

Szeretnék még elérni az idei tejtermelői támogatások kifizetését még ebben a naptári évben. Az Európai Uniótól pedig azt várják el hogy a magyar tejágazatnak is nyújtson kompenzációt az orosz embargó miatti veszteségek miatt. A magyar kormánytól pedig azt kérik, hogy kezdeményezze az exporttámogatás ideiglenes bevezetését, az intervenciós ár 25 százalékos emelését, illetve a sajt, vaj és tejpor magántárolási támogatásának újranyitását az orosz embargó idejére. Európa egyéb országai is nehéz helyzetben vannak a tejesgazdák: a dán tejtermelők 86 százaléka csődközelben van, Hollandiában úgy vélik, náluk magasabbak a költségek, mint máshol. Egy litván tüntető pedig azt magyarázta, öt liter tejet kell megtermelniük ahhoz, hogy egy liter vizet megvegyenek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!