Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

A Tescóban nincs több éjszakázás

Népszava|2015. szept 8. 05:27
[A+ A-]

Megszünteti a Tesco az éjszakai műszakot magyarországi leányvállalatánál - adta hírül a kormányközeli Magyar Idő című újság. A döntésben szerepet játszhatott a vasárnapi zárva tartással bekövetkezett bevételkiesés, illetve az éjszakai műszak költségeinek terhe. A törvény értelmében a kiskereskedelmi láncok két évi veszteséges gazdasági év után gyakorlatilag kénytelenek bezárni. A 30 százalékos éjszakai pótlék megszüntetésével a cég évi 100-150 millió forintos megtakarítást szeretne elérni.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) tiltakozik és kollektív munkaügyi vitát kezdeményez a Tescónál az éjszakai műszak 2016, januárjáig tervezett megszüntetése miatt - reagált a bejelentésre az érdekvédelmi szervezet.

Az intézkedés mintegy 4 ezer munkavállalót érint, akik közül 350-en eddig kizárólag éjszaka, míg több mint 3500-an éjszaka és nappal is dolgoztak.

A kizárólag éjszaka foglalkoztatott munkavállalók esetében az éjszakai pótlék elvesztése több mint 20 ezer forint nettó keresetcsökkenést eredményezhet, valamint ezek a munkavállalók nagy valószínűséggel távozni kényszerülnek a cégtől, hiszen többségük családi vagy anyagi okok miatt választotta a foglalkoztatásnak ezt a formáját - figyelmeztetett a KASZ.

Azok a munkavállalók, akik több műszakos munkarend keretében végeztek éjszakai munkát mintegy 3 ezer forint nettó keresetcsökkenésre számíthatnak az intézkedés következtében, ami a kereskedelmi szakma alacsony bérszínvonala mellett szintén megterheli a családi költségvetést.

Mondhatni, hogy a hazai tescósok ennyivel megússzák, ugyanis a brit kiskereskedelmi óriás más országokban üzleteket zár be, illetve teljes üzlethálózatát értékesíti. Hétfői londoni bejelentés szerint Dél-Koreában több mint 4 milliárd fontért adja el az egyébként nyereséges hálózatát a Tesco. A cég ugyan a kiszámíthatatlan dél-koreai jogszabályi környezetre hivatkozott, de az ügylet mögött az is állhat, hogy a Tesco a tavalyi pénzügyi évét eddigi legrosszabb eredményével zárta: 6,38 milliárd fontos (csaknem 2800 milliárd forintos) adózás előtti veszteséget jelentett 2014-2015-ről.

A szakemberek nem zárják ki a dominó elv érvényesülését, vagyis azt, hogy a Tesco kivonulhat a közép-kelet-európai régióból, így szlovák értesülések szerint akár hónapokon belül elhagyhatja a szlovák, a cseh, a lengyel és a magyar piacot a brit óriás.

A Népszava kérdésére az Auchannál megerősítették, nem tervezik a munkaszervezés jelenlegi formájának megváltoztatását. A Spar-nál pedig eddig sem volt éjszakai műszak.

B. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!