Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Hagyó-per - Meghallgatták az utolsó tanút

MTI|2015. szept 15. 17:25
[A+ A-]

Az utolsó tanút is meghallgatták a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó perben kedden, az ítélkezési szünet után megtartott első tárgyaláson.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a tanúmeghallgatás után okiratokat ismertetett. Ezt követően Antal Attila harmadrendű vádlott, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatója órákon keresztül észrevételeket fűzött a bizonyítási eljárásban megjelölt, vele kapcsolatos e-mailekhez.

A tanácsvezető bíró a vádlottak korábban beterjesztett bizonyítási indítványait ismertette, majd mindet elutasította. Homonnai János, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze a tárgyalási nap végén jelezte, hogy a tervezett 3 nappal szemben 4 napot kér a bíróságtól perbeszédének elmondására. Az ügyész azzal indokolta kérését, hogy a bizonyítás több mint száz tárgyalási napon keresztül folyt, több mint 30 vádpont van. 

A törvényszék így egy negyedik napot is kijelölt a perbeszéd elmondására. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a per további menetéről szólva közölte: csütörtökön még néhány iratot ismertet a bíróság, majd vádlottak tehetnek észrevételt. Az ügyészi perbeszéd szeptember 22-én, 23-án, 24-én és 29-én lesz.

A bíróság elfogadta a védők közös kérését, így az ügyészi perbeszéd befejezése után egy hónap felkészülési időt kapnak a védői perbeszédek elmondására, amely így október 29-én kezdődik. Ezután a vádlottak még szólhatnak az utolsó szó jogán, majd elsőfokú ítéletet hirdet Hadnagy Ibolya bírói tanácsa. Ez azt is jelentheti, hogy az ítélethirdetés átcsúszhat a következő évre.

A volt szocialista főpolgármester-helyettest 2010. május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba, majd 2011 februárjától 2011 júniusáig házi őrizetben volt, azóta szabadlábon védekezhet. A kiemelt büntetőügy áthelyezéséről Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke döntött. Kecskeméten 2012. június 13-án kezdte meg a bizonyítási eljárást Hadnagy Ibolya bírói tanácsa.

A Kecskeméti Törvényszék 2013 decemberében viszont illetékessége hiányát állapította meg és az ügyet áttette a Fővárosi Törvényszékhez. Ezután a Kúria arról döntött, hogy ismét a Kecskeméti Törvényszéknek kell tárgyalnia a Hagyó-pert. Az újrakezdett per első tárgyalását 2014. július 1-jén tartották meg Kecskeméten. Hagyó Mikóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vád szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig mintegy másfél milliárd forintos vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!