Előző
Következő
új cikk

Kultúra

A legjelentősebb világzenei esemény Budapesten

nepszava.hu|2015. szept 16. 17:59
[A+ A-]

Ramin Sadighi kapja az idei WOMEX Szakmai Kiválósági Díját.

Irán zenei világának egyik legnagyobb hatású képviselője, Ramin Sadighi kapja az idei WOMEX Szakmai Kiválósági Díját, amit október 25-én adnak át Budapesten, a MÜPA-ban. A szervezők ezzel is megerősítették elköteleződésüket amellett, hogy a zenén keresztül kultúrák és nemzetek között építsen hidakat. Céljuk, hogy ösztönözzék a párbeszédet a zene társadalmi szerepéről és a kulturális sokszínűségről a világ legnagyobb világzenei fórumán, aminek először ad Magyarország otthont.

Október 21-25. között Budapest lesz a házigazdája a világ legjelentősebb világzenei eseményének, a WOMEX15-nek, amelyre a világzenei családfa legkülönbözőbb ágairól érkeznek majd delegáltak.

Az esemény házigazdája, Budapest, az elmúlt időszakban az Európába érkező menekültek kapcsán került a viták fókuszába, s ez a kérdés a küldöttek számára is megkerülhetetlen. A szervezők és a küldöttek célja, hogy e vitában erősítsék a kultúra szerepét, de természetesen ennél tágabb összefüggésben is látják szerepüket. „Egyértelműen kiállunk az idegengyűlölet minden formája ellen, de ez a legkevesebb, amit tehetünk“ – szögezi le Alexander Walter, a rendezvény igazgatója.

„Fontosabb az a célunk, hogy pozitív példákat állítsunk és ösztönözzük a kultúrák közötti kölcsönös megértést tényleges, célzott és alulról kezdeményezett akciókkal. A világzenei fórum hatással van a városra és régióra, ahol az eseményt rendezik – mint ahogy a globális közösségre is, a nemzetközi konferenciákon és nyilvános koncerteken keresztül, melyekről a világ minden táján beszámolnak. Idén mintegy 50 ország művészei érkeznek a rendezvényre, bizonyítva, hogy a sokszínűség mennyire alapvető: ez az összhang és egyetértés építőköve. Úgy érezzük, ezekre a jelzésekre most nagyobb szükség van, mint bármikor” – mondja az igazgató. 

A WOMEX – hagyományosan – több díjat is átad a szcéna legjelentősebb képviselőinek. Ezúttal a Szakmai Kiválósági Díjat Ramin Sadighi kapja, aki fáradhatatlan erőfeszítéseivel több mérföldkövet rakott le az iráni zenei életben: megteremtette az egyik első törvényes lehetőséget az irániaknak, hogy hozzáférjenek a nyugati zenéhez; és az iráni zenét is megmutatta a világnak. A díjátadó október 25-én, vasárnap lesz a Müpában.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!