Előző
Következő
új cikk

Belföld

Módosíthatják a választási törvényeket

Népszava|2015. okt 16. 05:05
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

Számos ponton indokolt lenne a választási eljárási törvény módosítása, de félő, hogy ez csak 2017 végén történik meg - mondta Pálffy Ilona a Political Capital és a Friedrich Ebert Alapítvány közös Két választási reform között? című tegnapi, budapesti konferenciáján. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője hangsúlyozta: ők már nyáron elkészítették a javaslataikat a törvény módosítására, de az Igazságügyi Minisztérium jelezte, hogy ezzel egyelőre nem kíván foglalkozni.

Örömmel hallom, hogy van nyitottság az NVI részéről arra, hogy változtassanak, de azt szeretnénk, hogy ha a kampányfinanszírozási szabályokat is felülvizsgálnák – jelezte Ligeti Miklós. A Transparency International jogi igazgatója kiemelte: 1 milliárd forint a maximum, ami a pártok rendelkezésére állt kampányra, a jelenlegi kormányoldal 3-4 milliárdot költött, de az LMP-n kívül minden parlamenti párt bőven túllépte ezt az összeget.

A konferencia elején minden szakértő egyetértett, hogy a Fidesz által „megálmodott” választási rendszer egyik legnagyobb hibája a bizniszpártok létrejötte – hangsúlyozta László Róbert. Pálffy Ilona osztotta a Political Capital választási szakértőjének szavait, sőt szerinte azokat a pártokat, amelyek nem fizették vissza a felvett állami támogatást – és nem érték el a minimum 1 százaléknyi határt – ki is kellene zárni a következő választási eljárásból. Pozsár-Szentmiklósy Zoltán örült, hogy mindenki fontosnak látja ezt a problémát, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa szerint sokakat az motivált, hogy: "alapítsunk pártot, pár százmilliót haza tudunk vinni."

A konferencia második része, már nem a mindenki egyetért mindenkivel stílusban folytatódott, Gulyás Gergely és Bárándy Gergely vitatkozott. A fideszes politikus szerint minden a legnagyobb rendbe van, fel sem merül pártjában, hogy szükséges lenne átfogó reform. Azt azért Gulyás hozzátette, hogy ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség apróbb változtatásokra, bár a 2014-es választási rendszer alapvetően jól vizsgázott. A törvényalkotási bizottság elnökének szavaira a közönségből többen félhangosan megjegyezték: "maximum te vizsgáztál jól". Bárándy – aki a törvényalkotási bizottság szocialista elnökhelyettese – hozzátette: ha Gulyás azt mondja, hogy nem lesz változás, akkor nem is lehet.

A szocialista politikus kiemelte, vannak olyan elemei a választási rendszernek, amelyek egyértelműen rosszul vizsgáztak, és érdemi módosításra lenne szükség. Példaként a többes ajánlást, a választókerületek határainak meghúzását, illetve az egy-vagy kétfordulós rendszert említette. Gulyás erre úgy reagált, hogy ők több, jól működő külföldi mintát vettek át, mire Bárándy emlékeztetett: az, hogy minden demokratikus rendszerből azokat a részeket választják ki, amelyek nekik megfelelnek, még nem jelenti azt, hogy amit így összehoztak az működőképes lehet hazánkban is.

Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!