Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Átadják a Womex-díjakat

MTI|2015. okt 25. 08:18
[A+ A-]

Befejező napjához érkezett a budapesti világzenei expo. A Womex hagyományos díjátadója ma lesz a Müpában.

A Womex életműdíját Cheikh Lo szenegáli zenész kapja. Az eddig öt albumot megjelentetett énekes, zenész sajátos szenegáli és egyszerre nemzetközi stílusa a hazájában népszerű mbalax műfajban gyökerezik, ugyanakkor izgalmas kitérőket tesz a latin-amerikai, a karibi és az észak-amerikai zene világába, miközben merít a nigériai és kongói hagyományokból is. Cheikh Lo ma először zárt körben, a szakma képviselői előtt, majd a nagyközönségnek is koncertet ad a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Az expo szakmai kiválósági díját Irán zenei világának egyik legnagyobb hatású képviselője, Ramin Sadighi kapja. A Hermes Records alapítója több mérföldkövet rakott le az iráni zenei életben: megteremtette az egyik első törvényes lehetőséget az irániaknak, hogy hozzáférjenek a nyugati zenéhez, és a Hermes kiadón keresztül az iráni zenét is megmutatta a világnak.

Az esemény idei kiadói díját - a tavalyi sikert megismételve - ismét a német Glitterbeat veheti át. A világzene európai listáján, a WMCE-n  25 ország 45 rádióadóját vizsgálva a Glitterbeat kiadványai voltak a legnépszerűbbek. A magát punk rock attitűddel jellemző kiadó lemezei közül Bassekou Kouyate és Ngoni Ba, Samba Touré és Fofoulah anyagai emelkedtek ki.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!