Előző
Következő
új cikk

Bulvár

Szinglik napja - Milliárdokat költöttek online vásárlással

nepszava.hu/MTI|2015. nov 11. 11:07
[A+ A-]

Illusztráció/Thinkstock

Hatalmas hírverés után a kínai "szinglik napján", a 11. hónap 11. napján kezdődött a világ legnagyobb online vásárlási akciója. Nyitás után alig több mint fél órával 20 milliárd jüan (912,3 milliárd forint) bevételre tettek szert a kereskedők, valamint a szolgáltatást menedzselő platform gazdája, az Alibaba.

Alibaba és a hatalmas bevétel 

Az első 10 milliárd jüant (456 milliárd forint) a vásárlási őrület első 12 és fél percében költötték az online áruház boltjaiban. A nyitás utáni 30 percen körülbelül 45 millióan fizettek, 70 százalékuk az okostelefonon. A szinglik napjának elődjét, az agglegények napját 1993-ban tartották meg nankingi diákok kezdeményezésére, később átkeresztelték és kibővítették, hogy a hajadon nőket is bevonhassák a kapcsolódó rendezvényekbe, köztük az egyedülállóknak szervezett randikba. A kínai egykepolitika közvetett hatásaként Kínában sokkal több a férfi, mint a nő, egyes becslések szerint 2020-ra a házas korúak körében 24 millióval több lesz belőlük, mint nőből. Az Alibaba 2009-ben kötötte először össze a szinglik napját a vásárlási akcióval. Az eddigi rekordot tavaly állította fel 57 milliárd jüanos (2600 milliárd forint) forgalommal. Az Alibaba idén újabb rekordra számít.

Az idei akciót megelőző hírverés csúcspontjaként kedden varietéműsorban lépett fel a csütörtöktől a kínai mozikban is látható új James Bond-film főszereplője, Daniel Craig, aki Jack Ma, az Alibaba tulajdonosa mellett állt a színpadon. A négyórás show-ban megjelent Kevin Spacey is Frank Underwood, a Kártyavár című tévésorozatban alakított amerikai elnököt játszva. A gálaműsort, amelyben neves popénekesek, színészek is szerepet kaptak egyes termékek promóciójában, élőben közvetítették és az országos hírű Hunan TV is adta. A tombolán, amelyet Jack Ma és Daniel Craig húzott, luxusautókat lehetett nyerni.

 Az Alibaba becslése szerint a vásárolt termékek kézbesítéséhez 1,7 millió futár áll készenlétben, 400 ezer kiszolgáló jármű és 200 repülőgép. A kínai posta 760 millió csomagra számít ezen a napon. Tavaly 540 milliót indítottak útnak a szinglik napján.

Bécs a szinglik fellegvára

Egy pár éve készült felmérés szerint a nők körében gyakoribb a tartós szingliség, mint a férfiak esetében. A legtöbb szingli a 18-29 éves korosztályból kerül ki, a legkevesebb pedig az 50-59 évesek közül. Az Ausztria fővárosában élő  szinglik ragaszkodnak a függetlenségükhöz, túl nagyok az igényeik és kevés az idejük. Bécsben csaknem négyszázezer férfi és nő éli egyedül a mindennapjait, amivel országos viszonylatban listavezetők. Utánuk szorosan az alsó-ausztriaiak következnek - itt decemberben a 18 és 69 év közöttiek 32 százalékának nem volt párkapcsolata a felmérés készítésekor. A legkevesebb egyedülálló Felső-Ausztriában van (11 százalék), míg Karintia, Tirol, Salzburg, Burgenland és Stájerország a középmezőnyben szerepel 24-22 százalékkal. Országos szinten ez azt jelenti, hogy minden negyedik osztrák szingli, és több mint felük több mint három éve él egyedül. Legtöbben a függetlenség utáni vágyat (36 százalék), a túl nagy elvárásokat (31 százalék) és az időhiányt (27 százalék) jelölték meg egyedülállóságuk okaként. A férfiak csaknem negyede, valamint az alsó-ausztriaiak és stájerek egyharmada a félénkségük számlájára írja szingliségüket, míg a Felső-Ausztriaiak leggyakrabban az időhiányra hivatkoznak.

Sokszorosára nőtt a magyar szinglik száma néhány év alatt

Tavalyi adat, hogy tíz év alatt Magyarországon ugrásszerűen megnőtt a 30-as szinglik száma, de az 50-es korosztály sem sokkal marad el tőlük – ez derült ki az egyik vezető hazai társkereső oldal felméréséből. Az egyik társkereső portál és a KSH adatai szerint 2004-hez képest két és félszer annyi 30 év feletti nő él magányosan – az 50-es korosztálynál másfélszeres az arány. Magyarországon 1,3 millióan élnek tartós párkapcsolat nélkül.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!