Előző
Következő
új cikk

Sport

Modern módszerrel a teljesítményfokozásért

Népszava-információ|2015. nov 24. 06:00
[A+ A-]

A sportanalitika egyre jobban teret nyer a sport, elsősorban a csapatsport világában. Magyarországon főként a vízilabdában, a teniszben, és az utánpótlás labdarúgásban lehetnek nagy lehetőségek. Dr. Kardkovács Zsolt, az U1 Research ügyvezető igazgatója beszélt a módszer előnyeiről.

- Milyen rövid és hosszú távú előnyei vannak a sportanalitikai rendszerek használatának?

- A sportanalitika egyre jobban teret nyer a sport, elsősorban a csapatsport világában. Már az ókori atléták, küzdősportolók is megfigyelhették a megfelelő mozdulatok fontosságát, az ellenfél fogásait, tudatosan készülhettek az erő beosztására, a hajrázására. Mindezzel tehát analitikai tevékenységet végeztek. Ezek az elemzések aztán kiegészültek feljegyzésekkel, edzéstervekkel, az ellenfél tudatos és hosszútávú megfigyelésével, a játékosok fejlődésének regisztrálásával. Idővel aztán a technika is segédkezet nyújtott az edzőknek, elemzőknek, a videófelvételek közös elemzésével, a fontos mozdulatok újrajátszásával tudatosítani lehetett a versenyzőkben a fontos részleteket. 2015-ben sportanalitika alatt olyan sportelemzéseket értünk, amelyek nagyfokú automatizáltsággal és részletes információkkal segítik a felkészülést. Nem történik tehát más, mint az ősi igényt a legmodernebb, az iparban és a termelésben egyébként már használt eszközökkel próbáljuk megválaszolni. Az a csapat, amely tudja, hogy az ellenfél, milyen gyors, kinek passzol leginkább, a csatár hová lövi szívesen a labdát, az helyzeti előnyben van az ellenféllel szemben. Ha pedig mindezek az információk szinte automatikusan előállíthatók, akkor nincs edző a földön, aki nemet mond egy ilyen segítségre.

- Mely sportágakban használnak már hasonló rendszereket itthon, és hol lehetne még alkalmazni?

- A vízilabdában, a teniszben, és a labdarúgás tekintetében főként az utánpótlásban látunk olyan lehetőségeket, ahol a hazai viszonyokhoz és igényekhez illeszkedő hazai cégek magyar fejlesztésű szoftverekkel, megoldásokkal jelentkezzenek. Ennek alapjai megvannak, a sportszövetségek és az egyetemek nyitottak a téma iránt, egyre többet beszélnek erről, és ennek megvan a hazai informatikai bázisa is.

- Az U1 Research mely hazai szövetségekkel, intézményekkel működik együtt a fejlesztések során?

- Nem meglepő, hogy a vízilabda, a tenisz, a kézilabda és a labdarúgás területén mozog kutatócsapatunk is. Szeretném kiemelni, a sportanalitika adatvédelmi szempontjait is. Sem klubszinten, sem szövetségi szinten nem mindegy, hogy egy olimpiai csapat, vagy válogatott felkészüléséről szóló adatokat ki és hogyan kezeli, megvan-e a lehetőség ezen versenyeztetés szempontjából kulcsfontosságú adatok kiszivárogtatására. Nemzeti érdek, hogy a sportra elköltött támogatást a lehető leghasznosabban és legbiztonságosabban használják fel, s biztosítsuk, hogy a magyar sportolók, vagy utánpótláskorú gyerekek fejlődési adatait magyar kezekben és még inkább biztonságban tudjuk saját rendszereinken belül.

- Milyen lépéseket tesznek a módszer jobb megismertetésére?

- Mintegy két-három éve léptünk a sportanalitika területére, mi a videóalapú rendszerek fejlesztésében dolgozunk. A téma fontosságához mérten, tekintettel arra, hogy a kutatás-fejlesztést nonprofit alapon végezzük, a témában blogot is indítottuk (videoanalytics.today), ezen túl pedig találkozókat, konferenciákat szervezünk, és sokat dolgozunk azért, hogy hazai sportanalitikai projektek indulhassanak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!