Előző
Következő
új cikk

Belföld

A TEK-főnök nemzetközi terrorszervezetekről vízionált

nepszava.hu|2015. nov 25. 10:59, frissítve: 2015. nov 25. 16:07
[A+ A-]

Korábbi felvétel. Fotó: Népszava

Nem zárta ki a TEK főigazgatója, hogy a lefoglalt robbanószerek ügye nemzetközi terrorszervezetekkel is kapcsolatban állhat, de még kevés részletet tudott elárulni a hétvégi akciókban elfogott személyek üzelmeiről. Hajdu János korábban azt mondta: két különálló csoportról van szó, a lőfegyveresek magyarok, a robbanószeres ügyben viszont két külföldi elkövető is őrizetben van két magyarral együtt. Hozzátette: Magyarországon jelenleg a közepes készültségi szintet jelentő, 3-as fokozat van érvényben. Nem iszlamisták lehetnek a TEK által elfogott állítólagos szélsőségesek - írja az Index. Közben a bíróság elengedte a TEK bombagyárosait.

Egy embert küldött volna előzetes letartóztatásba az ügyészség azok közül a férfiak közül, akiket a TEK fogott el a hét végén, de a bíróság azt is elutasította. Az ügyész fellebbezett, mindenki szabadlábon van - írja az Origo.

Nem iszlamisták lehetnek a TEK által elfogott állítólagos szélsőségesek

Az egyik akció négy gyanúsítottjából csak egynek az előzetesbe helyezése merült fel. Az Index szerint ez azt is jelentheti, hogy még csak bűnszervezetről sincs szó. A másik TEK-es akcióban elfogottakkal szemben pedig még csak nem is merült fel terrorgyanú.

Sokan természetesen rögtön arra asszociáltak, hogy iszlám szélsőségesekről van szó, és a TEK egyáltalán nem sietett eloszlatni ezt a gyanút: a Terrorelhárítási Központ például arról beszélt, hogy a november 13-i párizsi terrorcselekmény-sorozatot követően fokozták a felderítő tevékenységüket, és hogy az egyik akciónak nemzetközi szála is van. A portál azonban biztonsági forrásokból már szerda reggel úgy értesült, hogy a két elfogás egyikében sem foghatott a TEK dzsihadista terroristát, hiába ködösítettek.

A teljes cikket itt olvashatja.

Molnár Zsolt: nem muszlim radikálisokat fogott el a TEK
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke elmondta: a titoktartási kötelezettség és a nyomozás érdekeire tekintet mellett annyit lehet elmondani, hogy nem dzsihadisták fogtak el, nem a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet "magyarországi sejtjéről van szó". Zavaros ideológiával rendelkező radikálisokat fogtak el a TEK emberei.
Molnár Zsolt mellett Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke, valamint Szél Bernadett LMP-s, és Mirkóczki Ádám jobbikos képviselők is elmondták: az ügy részletei minősített adatok, s még tartanak az elemzések. Ugyanakkor azt megerősítették, hogy valós fenyegetettségen alapuló, komoly bűncselekményt akadályozott meg a TEK, s ezért valamennyien elismerésüket, köszönetüket fejezték ki a TEK-nek.

 

Lebukott a TEK - Asszisztáltak a fideszes riogatáshoz?

Nagy dérrel-dúrral jelentette be a Terrorelhárítási Központ vezetője, hogy "szélsőségeseknél" bombákat, lőfegyvereket találtak. A TEK azt sugallta, hogy mindez összefüggésben lehet a párizsi merényletekkel, de legalább is a menekültekkel. Orbán minden migránst terroristának nevezett, így a "szélsőséges" kifejezés hallatán az emberek azonnal ránk támadó terroristákra gondolhattak, akiktől ez a fantasztikus kormány e leleplezés által is megvéd - írja közleményében Vadai Ágnes.

A történet zűrzavaros, és Hajdu János, a TEK vezetője nyilatkozataival nem segítette a tisztánlátást. A DK tudni szeretné, hogy az elvileg a nyugalmunkra létrehozott szervezet - azon kívül, hogy folyton megerősíti Orbán Viktor védelmét -, milyen akciót hajtott végre? Kezdeményezzük az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának összehívását, hogy megtudjuk: riogatásra szánt fideszes reklámfogáshoz asszisztáltak-e a terrorelhárítók.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója a köztévének nyilatkozva kedd este elmondta: a TEK a hétvégén két csoportot fogott el, lőfegyvereket, robbanóanyagokat is talált náluk, a házkutatásokon pedig "bombalaborra" is bukkantak. Elmondta: két külön esetről van szó, az első pénteken, a második szombaton történt, különböző helyszíneken. Közölte: az egyik esetben egy gépkocsiban két embert fogtak el, akiknél sorozatlövő fegyverek voltak. Mint mondta, a fegyverszakértő véleménye szerint ezek éles lőfegyverek, amelyekhez találtak lőszereket, tárakat és hangtompítókat is.

A másik esetben - amelynek, mint mondta, nemzetközi szálai is vannak - négy embert vettek őrizetbe. Egy Budapest felé tartó gépkocsit állítottak meg a főváros határában, a gépkocsiban robbanóanyagot találtak. Hajdu elmondta, hogy a vasárnapi akcióban az utolsó pillanatban kapták az információt, hogy a kocsiban robbanószer lehet – és kiderült, hogy az értesülésük helyes volt. A vasárnapi elfogás után házkutatást tartottak, melynek során bombalaboratórumot találtak, "kémcsövekkel, mint a filmekben" – mondta a TEK-vezető.

Az elfogott személyek a szélsőséges cselekményekre való hajlamuk, robbanóanyagokhoz való vonzódásuk miatt került a TEK érdeklődésének középpontjába. Szélsőséges nézeteket valló emberek csoportjához tartoztak, de a technikai felkészültségük volt gyanúsabb. Nem biztos, hogy ezeket a szereket maguk akarták használni, lehet, hogy másoknak gyártottak, ezt még a rendőrségnek kell tisztáznia – fogalmazott Hajdu. Szándékaikról nem sokat tudnak még, de amit tudnak, azt sem mondhatják el. Nagyon érdekes szempontjai vannak az ügynek, nem tudják még, hova fog vezetni – összegzett Hajdu János, aki pár napot még kér annak a kérdésnek a megválaszolására is, hogy vannak-e magyar politikai szálai a két ügynek.

TEK: közepes szintű készültség hazánkban

A Terrorelhárítási Központ szerdán azt írta: a november 20-án hatályba lépett, a terrorizmus elleni küzdelem feladatainak egységes végrehajtási rendjéről szóló kormányhatározat szerint a 3-as (közepes) terrorfokozatot kell irányadónak tekinteni. Ez - mint írták - megfeleltethető a korábbi jogszabály alapján kihirdetett "B" fokozatnak.

A 3-as (közepes) fokozat akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak vagy az EU, illetve a NATO tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!