Előző
Következő
új cikk

Sport

Zavaros a víz a medencében

Népszava|2016. jan 8. 17:11
[A+ A-]

Pápai Gábor rajza.

Egyre inkább politikai üggyé fajul a Hosszú Katinka kontra Magyar Úszószövetség (MÚSZ) botrány. Kivált azután, hogy pénteken Orbán Viktor is megszólalt az ügyben. Nehéz eligazodni az érvek labirintusában, nehéz megfejteni azt, mire megy ki a játék. Nem kizárt azonban, hogy a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) feletti irányítás megszerzése áll a háttérben. Törös Károly, a MÚSZ elnökségi tagja szerint ugyanakkor az egész ügy a pénzről szól.

Nincs vége a háborúskodásnak a kiváló úszó, Hosszú Katinka és a MÚSZ között. Az események ráadásul új fordulatot vettek azáltal, hogy csütörtökön lemondott Kiss László szövetségi kapitány, aki azt közölte, úgy érzi, méltatlan helyzetbe került. Miután Magyarországon kevés olyan szegmens létezik, amelybe a politika ne ütné bele az orrát, ezért nem lepődhetünk meg azon, hogy máris pártok, politikusok fejtették ki álláspontjukat az üggyel kapcsolatban.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki, szokásos interjújában, a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott, Hosszú Katinka személyében kiváló embert ismert meg, Kiss László pedig egy "tisztességben megőszült" ember, aki komoly eredményeket ért el. A kormányfő szerint az ügy összes szereplője kiváló sportember, de "valami gellert kapott és rossz irányba mozdul az egész". Beszélt több érintettel is, felajánlotta nekik, hogy amit tehet a kormány, azt megteszi, de mondják meg, mi lehet az. A probléma lényege viszont eddig nem derült ki - tette hozzá. „Köszönöm” – így reagált Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke az MTI-nek arra, hogy Orbán Viktor felajánlotta "jószolgálati" képességeiket. Az ügyben kerestük a sportvezetőt, ám nem kívánt nyilatkozni.

Eközben péntekig kilencven úszóedző írta alá azt a nyilatkozatot, melyben kiállnak Kiss László mellett, s nyilvános bocsánatkérést várnak Shane Tusuptól, Hosszú Katinka edzőjétől, egyben férjétől. „E nyilatkozatot aláíró magyar úszóedzők nevében a leghatározottabban visszautasítjuk azt a szégyenteljes eljárást, amellyel Hosszú Katinka, de elsősorban férje, Shane Tusup kezelte Kiss László szövetségi kapitány párbeszédre irányuló gesztusát a 2016. január 6-án tartott sajtótájékoztatót követően” - áll a nyílt levélben, amelyet neves klubedzők is aláírtak.

A trénerek elismerik Hosszú és edzőjének elmúlt években elért kiváló eredményeit, ugyanakkor kiemelték, hogy ezek még mindig messze elmaradnak Kiss Lászlónak az elmúlt évtizedekben elért sikereitől. A levélben méltatták a magyar szakember kapitányként végzett munkáját, megjegyezve, hogy "bámulatos tudását" szükség esetén bárkivel megosztotta, s így tett nem egyszer Hosszúval is.

„Pontosan ezért tartjuk felháborítónak, hogy amikor párbeszédre törekedne egy versenyzővel és edzőjével, akkor a versenyző az edző nyomására kitér előle, de fogalmazzunk pontosan: faképnél hagyja – olvasható a nyilatkozatban. – "Történjék bárhol, bármilyen körülmények között, mindez önmagában is minősíthetetlen, mint ahogy azt sem tartjuk helyénvalónak, hogy a kapitánynak kell egyáltalán keresnie a versenyzőt és edzőjét, mert azoknak valamilyen kívánságuk van. Ennek épp fordítva kellene történnie normális esetben: nekik kellene időpontot kérniük a kapitánytól, ennek a világon mindenütt ez a rendje - de különösen az, ha a kapitányt Kiss Lászlónak hívják.” A trénerek felszólították Tusupot, hogy a jövőben adja meg a kellő tiszteletet Kiss Lászlónak, a sajtótájékoztatón történtek kapcsán pedig nyilvános kérjen bocsánatot.

Fideszes hegemónia a sportban

Sokszor foglalkoztunk már azzal, hogy a Fidesz mennyire beépült a különféle sportágak vezetésébe, hogyan próbálja rátenni a kezét a szakszövetségekre és sportklubokra. Ami a társasági adókedvezményekből (TAO) részesülő sportágakat illeti, fideszes politikus áll a kézilabda- (Kocsis Máté), és a kosárlabda-szövetség (Szalay Ferenc) élén, a kiemelt sportágak közül pedig a birkózó (Németh Szilárd), a korcsolya (Kósa Lajos), a tenisz (Szűcs Lajos), illetve a vívószövetséget irányítja (Csampa Zsolt) kormánypárti politikus. Akadnak más olyan szövetség-vezetők is, akik más módon kötődnek a Fideszhez.

Az úszás, ha lehet így fogalmazni, egyenlőbb az egyenlők között, mivel egy 2013 novemberében született döntés szerint a sikersportág kapja a legnagyobb támogatást az államtól, 2020-ig összesen 14,1 milliárdot az összesen 135 milliárd forintból. Míg korábban évente 300 millió forintból gazdálkodhatott a MÚSZ, ez a korábbi összeg 4-5-szöröse lett. Az állami támogatásból több uszoda felújítását is tervbe vették. A MÚSZ elnöke, Gyárfás Tamás akkor úgy fogalmazott, „az eddig a feltételeihez képest felülteljesítő úszás a kormány támogatásának köszönhetően óriási lehetőséget kapott, tehát most ’bajban vagyunk’, mert a feltételek hirtelenjében csodálatosak lettek”.

Az eredeti terv az volt, hogy Budapest a 2021-es vizes vb rendezését pályázza meg. (2013-as közlések szerint a Dagály területén a vb fő helyszíneként szolgáló uszodakomplexum költségeit 60 millió dollárra tették, amire a magyar kormány garanciát vállalt.) Miután azonban 2015 februárjában a mexikói Guadalajara visszalépett a 2017-es rendezéstől, a két év múlva július 14. és 30. között sorra kerülő világesemény rendezése mondhatni Magyarország ölébe hullott.

Ezeket a történéseket azért idéztük fel, mert talán közelebb visz ahhoz, hogy tisztábban lássuk, mi is zajlik most a színfalak mögött, mi a háborúskodás oka. Mint látható, az úszás esetében különösen sok pénzről van szó. Az egyik legsikeresebb és legdinamikusabban fejlődő sportág szövetségét azonban nem fideszes politikus, hanem Gyárfás Tamás irányítja 1993 óta, aki az éppen aktuális politikai vezetéstől függetlenül sok szép sikert elért már a szervezet élén. Eddigi legnagyobb dobása ebből a szempontból épp a 2017-es vizes-vb sikeres pályázata volt, de a nemzetközi úszószövetség (FINA) alelnökeként és az európai úszószövetség gazdasági vezetőjeként, 2015 nyara óta pedig a FINA végrehajtó bizottsága tagjaként folyamatosan építi ki a magyar úszódiplomáciát.

Ezeket a háttérinformációkat alapul véve próbáltuk csokorba szedni, mi robbanthatta ki a mostani botrányt.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!