Előző
Következő
új cikk

Sport

Fordulat: Kiss kapitány marad

Népszava|2016. jan 10. 16:53
[A+ A-]

Kiss Lászlót (képünkön) nem Gyárfás Tamás elnök beszélte rá a folytatásra FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Kiss László visszatáncolt, s marad a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. A szakember azzal indokolta a döntését, annyian álltak ki mellette, hogy nem határozhatott másként. Hosszú Katinka sajtósa lapunknak jelezte, a fordulat kapcsán nem kívánnak nyilatkozni, ugyanakkor Shane Tusup, a világklasszis versenyző edzője és férje nem kér bocsánatot. Az olimpiai bajnok Székely Éva lapunknak annyit mondott, nagyon örül annak, hogy "Laci" meggondolta magát, mert ez a döntés biztosítja az úszósport további sikerét.

Kiss László, a magyar úszósport sikerkapitánya a továbbiakban is betölti tisztségét. A szakvezető azt nyilatkozta, a folytatásról szóló döntést már korábban meghozta. Gyárfás Tamás, a Magyar úszószövetség elnöke ehhez annyit fűzött hozzá, eredeti szándékával szemben nem hétfőn, hanem már tegnap felkereste Kiss Lászlót, aki csütörtökön mondott le a posztjáról. A sportvezető már akkor hangsúlyozta: nem nyugszik bele a szakember döntésébe, mivel a magyar úszósportnak szüksége van Kiss Lászlóra.

"Az az igazság, hogy Gyárfás elnök úr már elkésett, mert a döntést a találkozásunk előtt meghoztam. Olyan erős volt a kiállás, élén a miniszterelnök úrral, megannyi edzővel; volt tanítványaim, a válogatott úszói, számos sportember részéről, hogy nem határozhattam másként” - idézte az MTI a kapitányt. Kiss hozzátette, nem kíván sajtótájékoztatót tartani, esetleg tovább korbácsolni a kedélyeket, "szürke háttérmunkásként akarok dolgozni a közös siker érdekében".

Az olimpai bajnok Székely Éva lapunknak elmondta, nagyon örül annak, hogy "Laci" meggondolta magát, mert ez a döntés biztosítja az úszósport további sikerét.

"A Magyar Olimpiai Bizottság bízott abban, hogy sikerül meggyőzni Kiss Lászlót, mert a magyar úszás és az olimpiai mozgalom nem nélkülözhet egy ekkora szaktekintélyt – fogalmazott a Népszavának Siklós Erik, a MOB marketing- és kommunikációs igazgatója, hozzátéve, Hosszú Katinka első sajtótájékoztatója azért volt a MOB székházában, mert az ajtó minden olimpikon előtt nyitva áll. – Az Iron Lady azzal kereste meg a MOB-ot, hogy évértékelő sajtótájékoztatót szeretne tartani."

Ahogy arról a Népszava már többször beszámolt, Kiss László csütörtökön mondott le a magyar úszóválogatottnál betöltött szövetségi kapitányi tisztségéről, miután számára megalázó helyzetbe került Hosszú Katinka egy nappal korábbi sajtótájékoztatóján. Az esemény végén a szakvezető szeretett volna beszélni az úszószövetséggel kapcsolatban másodjára bírálatokat megfogalmazó Hosszú Katinkával, ám a világ- és Európa-bajnok faképnél hagyta a hozzá igyekvő szakvezetőt anélkül, hogy szóba állt volna vele.

Tusup folytatja a háborút?FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Tusup folytatja a háborút?FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

A lemondás után Gyárfás Tamás úgy nyilatkozott, hogy a magyar úszósportnak mind Hosszú Katinkára, mind Kiss Lászlóra szüksége van.

Az előző hét csütörtök óta rengetegen álltak ki a kapitány mellett. A Magyar Edzők Társasága úgy fogalmazott: függetlenül attól, hogy a vitában kinek van igaza, ez a magatartás megengedhetetlen a sportágat hosszú ideje sikerről sikerre vezető szövetségi kapitánnyal szemben. Kilencven edző pedig nyílt levelet tett közzé, amelyben arra szólították fel Shane Tusupot, Hosszú edzőjét és férjét, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot Kisstől.

Az Iron Lady sajtószóvivője tegnap lapunknak elmondta: nem tudják, pontosan kik várnak elnézéskérést az amerikai szakembertől, s Tusup nem is kér bocsánatot.

Az ügyben az elmúlt napokban megszólalt a miniszterelnök is. Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, az ügy szereplői kiváló sportemberek. Hozzátette, miután olimpiára készülünk, nemzeti ügyről van szó, ezért - jelezte - felajánlotta "jószolgálati" képességeiket, "csak valaki mondja meg, mi az, amiben a kormányzat segíteni tud, hogy sok kiváló ember együttműködése ne lehetetlenüljön el".

Edzők és versenyzők is örülnek a döntésnek
Több versenyző és szakember is örömének adott hangot, hogy Kiss László az úszók szövetségi kapitánya marad. Kiss visszatérését kommentálva Gyárfás Tamás, a magyar szövetség (MÚSZ) elnöke az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy „most már ideje a sportág előtt álló feladatokra összpontosítani.” A világ- és Európa-bajnok Cseh László így reagált: „örülök, hogy a kapitány ismét ott áll a fedélzeten, a kormányrúdnál.” Risztov Éva, a londoni olimpia 10 kilométeres nyíltvízi úszásának aranyérmese azt mondta: „még jócskán nincs itt az ideje, de ha egyszer Laci bácsi elköszön tőlünk, annak meg kell hogy legyen a maga méltósága. Remélem, ez a búcsú még soká lesz”.
Hargitay András, az úszók jelenlegi utánpótlás-kapitánya szerint nagyban segítette a kapitány mostani döntését, hogy sokan kiálltak mellette: „nemcsak az edzők, a versenyzők, az edzőbizottság, hanem gyakorlatilag a magyar társadalom egy jelentős része összefogott azért, hogy ő visszajöjjön. Szerintem ez neki erőt adott”.K. D.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!