Előző
Következő
új cikk

Sport

Hosszú Katinka-ügy - Kétes a MOB szerepe

Népszava|2016. jan 12. 05:57
[A+ A-]

Hosszú Katinka megérkezett az Egyesült Államokba, ahol megkezdte felkészülését a pénteki versenyre FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Nem csillapodnak a kedélyek a Hosszú Katinka és a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) közötti vitában. Az Iron Lady vasárnap megérkezett az Egyesült Államokba, ahol megkezdte felkészülését a pénteki Arena Pro Series versenyre. Sós Csaba, a MÚSZ szakmai alelnöke a Népszavának úgy fogalmazott: mint Hosszú minden utazását, ezt is a szövetség finanszírozza.

„Elég, ha egy dologban vagy tehetséges, hogy sosem adod fel!” – írta ki Facebook oldalára Hosszú Katinka, aki vasárnap este érkezett meg Austin-ba, ahol pénteken kezdődik az Arena Pro Series verseny. A világ- és Európa-bajnok úszó tegnap már a konditeremben készült a következő megmérettetésre. Sós Csaba, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) szakmai alelnöke lapunknak elmondta: az Iron Lady amerikai utazását – mint minden edzőtáborát és versenyét – a szövetség finanszírozza.

A botrány kapcsán azonban nem csak az merült fel, hogy a MÚSZ milyen támogatást nyújt a bajnoknőnek, hanem a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) a botrányban játszott szerepe is. Kiss László, aki vasárnap visszavonta a szövetségi kapitányi posztról való lemondását, úgy nyilatkozott: nem tudja hova tenni, miért a MOB székházában tartotta Katinka az első sajtótájékoztatóját, amikor mindenki tudta, hogy a magyar úszósport ellenében kíván szólni. A tegnapi lapszámunkban Siklós Erik, a MOB marketing- és kommunikációs igazgatója, azt nyilatkozta a témával kapcsolatba, hogy a MOB székháza minden olimpikon előtt nyitva áll, s az Iron Lady azzal kereste meg őket, hogy évértékelő sajtótájékoztatót szeretne tartani. Ezt azonban vitatja az alelnök.

„Erre azt mondom, ha ön kölcsönadja nekem a lakását, s ott történnek olyan dolgok, ami nincs rendjén, azért ön is felelős. Miért nem kérdezte meg a MOB, hogy mi is lesz a konferencia pontos témája?” – fogalmazott a Népszavának Sós. Arról is szót ejtett, hogy Shane Tusup, Hosszú edzője és férje nem hajlandó bocsánatot kérni Kisstől a sajtótájékoztatón történtek miatt. A szakember úgy fogalmazott, egy elnézéskéréstől még „nem lesz kisebb ember”.

A szövetségi kapitány vasárnap azt is elmondta, már szeretne a „szürke háttérmunkásként dolgozni a közös siker érdekében”, ám ez nem tűnik egyszerű feladatnak, ugyanis a többi úszó sem tudja függetleníteni magát a Hosszú-ügytől.„Bár ritkán vagyok a medence partján, hiszen régóta nem edzősködöm, mégis azt tudom mondani: folyamatos téma a többi sportoló között, hiszen a csapból is Katinka folyik” – zárta Sós.

Orbán nem szerepel a vb filmben

Orbán Viktor miniszterelnök nem szerepel a 2017-es budapesti vizes világbajnokságot népszerűsítő filmben. A Magyar Úszószövetség közleményben cáfolta azt az állítást, miszerint Hosszú Katinka azért nem szerepel a vb-promócióban, mert nem szeretne politikussal együtt mutatkozni.

„Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, továbbá Kormos Villő Európa-bajnoki bronzérmes műugró és a magyar szinkronúszó-válogatott tagjai tűnnek fel a képsorokon - valamennyien mindennemű ellenszolgáltatás nélkül vállalták a közreműködést” – áll a közleményben. – A film nem politikai érdekeket szolgál, hanem a Magyarországon zajló világbajnokság iránti érdeklődést kívánja felkelteni. Először tavaly nyáron, a kazanyi világbajnokságon volt látható a nagy kivetítőkön nap nap után, majd a záróünnepségen, illetve a jelenleg is zajló belgrádi vízilabda Európa-bajnokságon is népszerűsíti az eseményt.”

Ezzel összefüggésben a MÚSZ közzé tette azt a formaszerződést, amelyet kilenc sportoló kapott meg (Bernek Péter, Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsa, Kapás Boglárka, Olasz Anna, Risztov Éva, Verrasztó Dávid). A mellékletből kiderül: a megállapodás nem igényli, hogy bármelyiküknek, így akár Hosszúnak a Magyarországon zajló világbajnokság arcának kellene lennie. Nem tesz említést arról sem, hogy új film készülne a vb-promóciója érdekében. A felkészülési támogatás ellentételeként a MÚSZ arra kérte az érintett sportolókat, hogy átlagban havi egy alkalommal vállaljanak szerepet az úszás népszerűsítésében, különös tekintettel a 2017. évi vb-re, ugyanakkor semmiféle kereskedelmi célú reklámtevékenységre nem kötelezhetők.

K. D.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!