Előző
Következő
új cikk

Sport

Gólokkal kellene győzni

Népszava-információ|2016. jan 13. 05:58
[A+ A-]

Nagy szerepe lesz a gólkülönbségnek a magyar vízilabda-válogatott ma este, Oroszország elleni vívandó Európa-bajnoki mérkőzésén. Első találkozóján ugyanis Benedek Tibor csapata 8-8-as döntetlent ért el a görögökkel szemben, így minden azon múlik, ki szerepel jobban a hátralévő két csoportellenféllel, Oroszországgal és Törökországgal szemben. Mivel az oroszok simán, 17-8-ra elintézték a törököket, nem is kérdés, hogy a két találkozó közül a ma esti ígérkezik nehezebbnek.

Bár alighanem sokan kiegyeztek volna a 8-8-cal a görögök ellen a találkozó előtt, hiszen a magyar férfi vízilabda elég harmatos éven van túl, ráadásul a decemberi világliga-meccsen simán kaptunk ki tőlük, ezúttal már az első negyedben kiderült, hogy ez a csapat nem az a hitehagyott társaság, amelyet egy héttel korábban a győri felkészülési tornán, a Volvo-kupán is láthattunk. Valójában sokkal közelebb is álltunk a győzelemhez a görögöknél. Az utolsó negyedben kétgólos vezetésünknél többször is lett volna lehetőség a 9. találat megszerzésére, ez azonban nem jött össze, s a magyar győzelem helyett a görögök egyenlítettek. A kapitány, Benedek Tibor azonban így sem elégedetlen.

„Sok mindent visszakaptam abból, amit szeretnék látni a csapattól. Harcosak, agresszívek, és ami a legfontosabb: egységesek voltunk. Ez a jövőre nézve nagy pozitívum. Amivel kevésbé vagyok elégedett az, hogy sok apró hiba történt, s ezek aztán döntővé váltak” – nyilatkozta az edző a szövetség honlapjának. Benedek azonban úgy véli, nem szabad elszállni az eredménytől. „Senki sem gondolta azt, hogy a világbajnoki 6. hely, a világliga-hatodik hely, egy négygólos görögországi vereség és egy rosszul sikerült Volvo-kupa után a visszakapaszkodás egyik napról a másikra megtörténik. A felfelé vezető út mindig göröngyös, a sikerért mindig meg kell érte küzdeni, sosem adják ingyen” – fejtette ki.

A mérkőzésnek volt egy sokat vitatott mozzanata: 3,7 másodperccel a vége előtt mi támadhattunk az időkérés után. Csakhogy az azeri játékvezető érthetetlenül pontatlanul dobta be a labdát, ami szinte még bele sem esett a vízbe, amikor a másik játékvezető rögvest kontrát ítélt. Ezzel oda lett az utolsó lehetőség. A kapus, Nagy Viktor és Benedek is sokáig tiltakozott, de persze hiába. Ami azonban mindenképpen példaértékű, hogy sem a kapitány, sem a játékosok nem a bírók ténykedésében keresték a hibát, hanem saját teljesítményüket figyelték kritikus szemmel.

Varga Dániel kifejtette, „meg kellett volna nyernünk a meccset, ugyanakkor optimista vagyok, mert úgy érzem, a mi hibáinkból lett döntetlen, azaz, ha ezeket a hibákat kivesszük a játékunkból, eredményesebbek lehetünk.” A meccs legjobbja, a három gólt szerzett Hárai Balázs szintén így látta. „Jól mentek a támadásaink, érvényesülni tudtunk mi centerek is, de védekezésben voltak olyan hibáink, amiket nem kellett volna elkövetni” – mondta.

Gór-Nagy Miklós pedig úgy vélte, hogy a bírói tévedésből erőt is lehet meríteni, akár már ma, az oroszok elleni második mérkőzésen: „A végén érdekes körülmények között akadályozták meg az utolsó támadásunkat, de ezzel nem tudunk mit kezdeni, ez legyen a játékvezetők baja. Mindenesetre tüzet csiholhat elő belőlünk a végjáték a folytatásra, úgyhogy azt mondhatom, köszönjük szépen!” Számolgatni egyelőre felesleges, a cél az, hogy minél jobb játékkal, s persze minél jobb gólaránnyal verjék meg Benedekék mai ellenfelüket. Manhercz Krisztián is így vélte a szövetség honlapján. „Most az a legfontosabb, hogy a következő, oroszok elleni találkozót magabiztosan megnyerjük” – vélekedett.

Azért az oroszokat illene simán legyőzni az M4 Sport által 20.15-től közvetítendő találkozón. Az együttes 14. helyen végzett a 2015-ös világbajnokságon, s 11. lett a legutóbbi, 2014-es Eb-n. Elvileg tehát nem a magyarok szintje. Az orosz vízilabdasport utoljára 2002-ben ért el jelentősebb sikereket, amikor a válogatott megnyerte a világligát és a világkupát is. Bízzunk benne, hogy a görögök elleni harcos meccs után egy felszabadult, gólerős magyar válogatottat láthatunk viszont.

Javítottak a nők

Megvan a magyar női csapat első sikere: a hollandoktól elszenvedett négygólos zakó után tegnap 9-6-ra verte Görögországot a belgrádi Eb-n. „A következő, törökök és portugálok elleni találkozókon a győzelem nem kérdés, az lesz a fontos, hogy a mérkőzések mellett tudjunk edzeni, és megfelelően felkészülni az oroszok ellen” - mondta Bíró Attila szövetségi kapitány. Két fordulót követően a mieink a negyedik helyen állnak. Oroszország, Hollandia és Görögország mögött.Lájkoljon minket a Facebook-on is!