Előző
Következő
új cikk

Sport

Megkapta az engedélyt Hosszú Katinka

Népszava|2016. jan 14. 05:54
[A+ A-]

Shane Tusup és Hosszú Katinka is jelölt az Év sportolója-gálán saját kategóriájában, de nem lesznek ott az eseményen FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Elindulhat a hétvégi austini Arena Pro Gálán Hosszú Katinka. A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) megadta a versenyengedélyt a bajnoknőnek, noha az Iron Lady nem kérte Kiss László szövetségi kapitány hozzájárulását. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke lapunknak elmondta: nem vesztes a szövetség, ha Katinka nyer. Az úszóverseny miatt a ma esti Év sportolója-gálán nem vesz részt a világklasszis versenyző. A díjkiosztón egykori kiválóságok adják át az elismeréseket.

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) megadja Hosszú Katinkának a versenyengedélyt a hétvégi austini Arena Pro Gálára. Azzal együtt jár el így a MÚSZ, hogy a sportoló „a szabályoktól eltérően előzetesen nem egyeztette szándékát Kiss László szövetségi kapitánnyal, majd nem élt azzal a felkínált lehetőséggel sem, hogy legalább Austinból telefonon forduljon hozzá, ezzel is elősegítve a mielőbbi megbékélést” - állt a közleményben. A dokumentum szerint a MÚSZ tisztában van azzal, hogy a kiemelkedően eredményes versenyzők egyedi elbírálást érdemelnek, „ennek ellenére sajnálja, hogy Hosszú Katinka az austini verseny miatt ma nem vesz részt az 58. Év sportolója-gálán, a magyar sport nagy ünnepén”.

„Nem vesztes a szövetség, ha Katinka nyer. Mi lehetőséget akartunk kínálni Hosszúnak arra, hogy rendeződhessen a viszony közte és Kiss László között, az úszónő azonban ezzel nem kívánt élni. Ezek után természetesen megadtuk az engedélyt, hogy versenyezzen a tengerentúlon, annak ellenére, hogy a kérésnek nem tett eleget” – fogalmazott lapunknak Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke.

Azzal kapcsolatban, hogy Kiss László szövetségi kapitány már előzetesen tudott a versenyző amerikai szerepléséről, Gyárfás azt mondta, más dolog hallomásból tudni valamit, vagy hivatalosan értesülni a tervezett versenyről, márpedig ez utóbbi nem történt meg. Hozzátette: sajnálja, hogy nem került nyugvópontra az ügy, a szövetségnek azonban nem csak Hosszú Katinkára kell gondolnia, mert bármilyen fontos is a világklasszis menedzselése, szerepeltetése, nekik egy egész rendszert kell működtetniük, a komplett úszótársadalomért kell felelősséget vállalniuk, vagyis nem engedhetik meg, hogy felboruljon ez a rendszer, mert egy versenyző ezt nem akarja magáénak tudni.

Csisztu Zsuzsa, az Év sportolója-gála sajtófőnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogyha Hosszú Katinka vagy edzője – aki egyben az úszónő férje –, Shane Tusup nyerne a rendezvényen, akkor nagy valószínűséggel egy családtag venné át helyettük a díjat. Az eseménynek a Nemzeti Színház ad otthont. „Szeretnénk teltház előtt megrendezni a díjkiosztót, a színház férőhely-kapacitását figyelembe véve ez nagyjából hatszáz főt jelent” – magyarázta Csisztu.

Fontos változás a gálán, hogy nagyobb szerepet kap majd a futball: kiosztják az „Év labdarúgója” és az „Év gólja” elismerést is. Az esemény sajtófőnöke szerint szerencsés egybeesés, hogy éppen tavaly kvalifikálta magát a férfi válogatott az Európa-bajnokságra, de ellenkező esetben is lett volna igény a két díj megalapítására. A gálát az elmúlt időszakban decemberben tartották, ám ezúttal szakmai szempontok alapján helyezték át januárra. „A december közepétől kezdődő sportesemények nem voltak relevánsak a szavazásnál, gondolok itt az úszó vagy a kézilabda tornákra. A korábban lezárult voksolás miatt ezek a versenyek csak a rá következő év értékelésénél számítottak, de addigra voltak mindig más sikerek, melyek elterelték a szavazók figyelmét” – fejtette ki Csisztu.

A voksolás – 279 sportújságíró részvételével – január 5-én zárult le. A gála műsorvezetői az olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó Kovács „Kokó” István – akit 1991-ben és 1996-ban az év férfi sportolójának választottak – és az M4 Sport munkatársa, Petrovics-Mérei Andrea lesznek. A díjakat várhatóan olyan egykori kiválóságok adják át, mint a háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, Balczó András, a férfi vízilabda-válogatottal három ötkarikás aranyérmet nyerő szövetségi kapitány, Kemény Dénes, vagy az 1968-ban olimpiai bajnoki címet szerző labdarúgó, Szűcs Lajos. Az M4 Sport az eseményt ma 19.30 órától közvetíti.

A korábbi Év sportolói
2005: Vörös Zsuzsanna, Braun Ákos
2006: Nagy Tímea, Cseh László
2007: Szávay Ágnes, Talmácsi Gábor
2008: Mincza-Nébald Ildikó, Vajda Attila
2009: Hosszú Katinka, Gyurta Dániel
2010: Janics Natasa, Berki Krisztián

2011: Csipes Tamara, Berki Krisztián

2012: Risztov Éva, Gyurta Dániel

2013: Hosszú Katinka, Gyurta Dániel

2014: Hosszú Katinka, Berki Krisztián

2015: ?, ?A kategóriák szűkített listája

Az Év férfi sportolója:

Cseh László

Imre Géza

Michelisz Norbert

Az Év női sportolója:

Hosszú Katinka

Kárász Anna

Miklós Edit

Az Év  csapata:

Férfi jégkorong-válogatott

Magyar labdarúgó-válogatott

Női röplabda-válogatott

Az Év edzője:

Dárdai Pál

Plagányi Zsolt

Shane Tusup

Az Év labdarúgója:

Böde Dániel

Király Gábor

Nikolics Nemanja

Az Év gólja:

Böde Dániel (a Feröer-szigetek elleni Európa-bajnoki selejtezőn szerzett találatáért),

Priskin Tamás (a Norvégia elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn szerzett találatáért),

Németh Krisztián (az MLS-ben az Év góljának választott találatáért)

Az Év férfi parasportolója:

Boronkay Péter

Gelencsér Róbert

Szegfű Attila

Az Év női parasportolója:

Bereczky Atina

Biatovszki Míra

Gyurkó Alexandra

Az Év parasport csapata:

Férfi atlétaváltó

Férfi kosárlabda-válogatott

Női párbajtőr csapat

Az Év parasport edzője:

Antal Andor

Feczer Viktor

Galambos Zsolt

K. D., ZS. J. K.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!