Előző
Következő
új cikk

Sport

Gólverseny a görögökkel

Népszava|2016. jan 15. 05:53
[A+ A-]

Nagy Viktor a második negyed közepétől remekül védett az oroszok ellen FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/AL BELLO

Ma este dől el, hogy a magyar válogatott az első, vagy a második helyen jut-e tovább a belgrádi olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokságon. A képlet egyszerű: minél nagyobb különbséggel kell megverni a törököket.

Azért nem mindegy, hol végzünk csoportunkban, mert ha másodikok lennénk, akkor a szerbek ellen kellene a négy közé jutásért játszanunk, ami nemcsak azért látszik reménytelennek, mert a házigazdákról van szó, amiatt is, mert a szerb csapat eddig esélyeshez méltó módon játszott. 13 gólt szórt a horvátok, s 20-at Málta kapujába. Jelenleg a görögök, akik ellen hétfőn 6-6-os döntetlent értünk el, gólaránya 29-14, a miénk 20-14, tehát kilenc találattal jobban állnak. Csakhogy ők a csoport könnyebbik ellenfele, a törökök ellen játszottak szerdán, s simán, 15 góllal, 21-6-ra meg is verték őket, mi pedig hat góllal múltuk felül az oroszokat, ami nem rossz eredmény.

Mire lehetnek képesek az oroszok a görögök ellen? 2015. július 31-én 15-11-re kikaptak tőlük a világbajnokságon, amivel tulajdonképpen most is kiegyeznénk. Előtte 2014 júliusában az Eb-n találkoztak, amikor 12-6-ra győztek a görögök, tehát ugyanolyan eredmény született, mint a szerdai magyar-orosz meccsen. Elvileg tehát nagyon nagyarányú görög győzelemre nem lehet számítani, így rengeteg függ attól, milyen fölénnyel sikerül legyőznünk a török válogatottat. A jelenlegi erőviszonyok alapján az a valószínű, hogy nagyon csekély különbség dönt majd a görög és a magyar válogatott elsősége között.

Kiütéses női diadal

A magyar női válogatott 27-1-re legyőzte az Eb-újonc török válogatottat a belgrádi vízilabda Eb női tornáján. Ez volt Bíró Attila szövetségi kapitány csapatának második sikere, miután a vasárnapi nyitónapon négy góllal kikapott a hollandoktól, majd kedden hárommal nyert a görögökkel szemben. A magyar női csapat legközelebb szombaton, 11 órától játszik a portugálokkal. A csoportból az első négy jut tovább a negyeddöntőbe.

Ahhoz persze, hogy a törököket a magyar vízilabda hagyományaihoz méltó módon verjük meg, nem ismétlődhet meg az a rövidzárlat, ami az oroszok elleni szerda esti találkozón másfél negyeden keresztül tartott. Nehéz megmagyarázni, mi történt akkor a medencében. Miközben az emberelőnyös helyzeteinket képtelenek voltunk kihasználni, az oroszok parádéztak, remek távoli lövésekkel húztak el. Nemcsak a támadásaink, a védekezésünk is gyenge volt, a találkozónak ebben a szakaszában a kapus Nagy Viktor is 40 százalék alatt teljesített.

Az első negyed 4-1-es orosz vezetéssel zárult, ami hidegzuhany volt a javából. Annál is inkább, mert kísértett az Eb előtti győri felkészülési torna, a Volvo-kupa szelleme, amikor mind az olaszok, mind a spanyolok ellen tetemes hátrányt szedtünk össze az első negyedben, amit aztán nem is tudtunk ledolgozni. A szenvedés a második negyed közepéig tartott. Szerencsére négygólosra már nem nőtt az orosz előny, így a nagyszünetben már „csak” 5-4 volt az oroszok javára. Igaz, a győzelem még ekkor is távolinak tűnt. A harmadik és a negyedik negyedben aztán megmutatta Benedek Tibor együttese, tud vízilabdázni.

A harmadik felvonást 3-0-ra, a negyediket pedig 5-1-re nyertük meg. Különösen a fiatal, 1991 decemberében született Bátori Bence teljesítménye volt kiemelendő, aki időnként hátán vitte a csapatot, s öt gólt szerzett. A nála fél évvel fiatalabb Vámos Márton háromszor volt eredményes, s mindig olyankor lőtte a gólokat, amikor sikerült átlendíteni a holtponton az együttest. Az ő játékuk egyértelműen igazolta: lehet a fiatalokra építeni. A formajavulásban döntő szerepe volt persze Nagy Viktornak is, aki ekkor már valósággal kivédte az oroszok szemét.

A 12-6-os győzelem biztató ugyan, de hogy mit hoz a mai nap, senki sem tudja megjósolni. Benedek Tibor kapitány így foglalta össze a lényeget: „Fel van adva a lecke, nagyon meg kell verni a törököket. Igyekszünk a görögöknél jobban megverni őket, hogy legyen a zsákban valami arra az esetre is, ha a görögök hat gólnál nagyobb különbséggel vernék meg az oroszokat.”

A csoport mai programja
9.30: Magyarország–Törökország – Tv: M4 Sport
20.15: Oroszország–GörögországR. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!