Előző
Következő
új cikk

Belföld

Szingliadó? - Hajmeresztő ötletekkel sokasítaná a magyart a KDNP

Népszava|2016. jan 16. 05:00
[A+ A-]

PÁPAI GÁBOR RAJZA

A népességpolitika, pontosabban a népességfogyás 2-3 havonta felbukkan ugyan kormányzati oldalon, ám most azt látjuk, hogy mind vadabb ötletekkel állnak elő a KDNP támogatásával – vélekedett lapunknak Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő miután a hvg.hu nyilvánosságra hozta Benda József „Cselekvési terv” című kiadványát, amely a népesedési helyzet tarthatatlanságáról értekezik. 

A Cselekvési tervben olyan ötletek szerepelnek, mint a gyermektelenek pluszadóval sújtása, a munkahelyekre kihelyezett népesedési megbízottak, akiknek az volna a feladatuk, hogy ne hagyják túldolgoztatni a 38-42 éves korosztályt. Benda úgy látja, hogy a népességfogyást a jelenlegi kormányintézkedések nem képesek megállítani, mivel a gyermekek megszületését eddig „pusztán gazdasági kérdésnek tekintették” - ezért kellenek az általa javasolt, radikálisabb intézkedések. Benda szerint a népesedési válság gyökere az, hogy az '50-es években tömegesen kezdtek el a nők dolgozni, így nem tudtak harmonikus kapcsolatot kialakítani a gyerekeikkel. Ezek a gyerekek azóta felnőttek, de mivel nem nevelték beléjük, hogyan kell gyereket nevelni, hát nem vállalnak gyermeket. A kutató egy másik, témába vágó könyvének kiadását a KDNP pártalapítványa, a Barankovics Alapítvány támogatta. Emellett rendszeres vendég a KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) rendezvényein, utóbbi, alapszabálya szerint a KDNP szövetségese.

Tiltás helyett oktatást

Embertelen és szívtelen gondolatnak nevezte Szabó Tímea a Cselekvési terv azon passzusát, amely szerint a 35-45 éves korosztály gyermektelen tagjai számára korlátoznák az abortuszt, lehetővé téve a születés utáni azonnali örökbe adást. A PM társelnöke úgy véli, a tiltás és a kényszer sosem hoz eredményt, viszont megfelelő oktatással és felvilágosítással jelentősen lehetne csökkenteni a nem kívánt terhességek, és az abortuszok számát.

Sokak szerint a kormánypártokhoz köthető, botrányos népességpolitikai kezdeményezések nyilvánosságra kerülése csupán kommunikációs fogás, figyelemelterelés. Az MSZP-s képviselő szerint óvatosan kell bánni az ilyen megállapításokkal: „emlékezzünk, a vasárnapi zárva tartásról is azt mondtuk, hogy úgysem fogják megcsinálni. Mivel egyre sűrűbben előjön a téma, félek, hogy egy-két pontot el is kezdenek megvalósítani” – vázolta Bangóné, akit különösen felháborít, hogy a Cselekvési tervhez hasonló javaslatok kizárólag a nőkkel szemben alkalmazna szankciókat. „A statisztikák szerint Magyarországon 200 ezer meddő pár van, az esetek felében a férfival van a probléma, ehhez képest 2015-óta gyakorlatilag lehetetlen donor spermát felhasználni”. Az MSZP-s politikus szerint a Fidesz-kormánynak inkább be kellene látnia, hogy népességpolitikája nem érte el a kívánt hatást. Felidézte, hogy a kiábrándító születési mutatók 2011 óta stagnálnak.

Hozzátette, a kabinet jelenlegi intézkedései csak a „felsőbb rétegeknek” kedveznek, és az sincs jó hatással a statisztikákra, hogy a szülőképes nők jó része kivándorolt az országból. A politikus szerint a kormánynak inkább annak a feltételeit kellene megteremtenie, hogy egy család felelősséggel fel tudjon nevelni egy gyermeket, anyagi gondok és lemondások nélkül. Felidézte, a nők ritkán tudnak szülés után visszatérni a foglalkoztatásba.

Hasonló véleményen van Szabó Tímea is: "miközben a kormány döntéseivel a saját haverjainak kedvez, a középosztály magára maradt. A családalapításhoz kiszámítható jövő kell". A PM társelnöke hozzátette, a folyamatos elszegényedés miatt munkához köthető juttatások sok családnak nem nyújtanak megoldást: "sokan készülnek például közmunkára, aminél ezek szintén nem járnak".

A KDNP elhatárolódott Benda javaslataitól. Mint közölték, ők egy demokratikus párt, ahol van lehetőség magánvélemények megfogalmazására, ám "ettől még ezek nem válnak a pártprogram részévé". A párt szerint "első számú nemzeti sorskérdés" a súlyos demográfiai helyzet, aminek megoldását a családbarát gondolkodásban és a családtámogatásban látják. Korábban a KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) visszakozott, és mondott le egy vitarendezvényt, amelynek témája a szingliadó lett volna. Az IKSZ megfenyegette a sajtót, hogy beperli azokat, akik azt állítják, hogy ez a párt programjának a része volna. Benda a HVG cikkének megjelenése után közölte, hamarosan teljes terjedelmében közzéteszi az eredetileg belső vitaanyagként készült Cselekvési tervet, amelynek minden pontját vállalja, és beleáll az azokról szóló társadalmi vitákba.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!