Előző
Következő
új cikk

Sport

Megvan a csoportelsőség a vízilabdázóinknak

Népszava|2016. jan 15. 22:42
[A+ A-]

Varga Dénes és Matteo Aicardi egy korábbi mérkőzésen. FOTÓ: Clive Rose/Getty Images

Csoportját megnyerve jutott tovább a magyar férfi vízilabda-válogatott a nyolcaddöntőbe a belgrádi Európa-bajnokságon. Csapatunk – előzetesen úgy tűnt – a minimum célkitűzést teljesítette azzal, hogy 20-5-re győzte le Törökországot az utolsó csoportmeccsen. 

A tizenöt gólos sikernél azért lehetett volna többet várni, mert legnagyobb riválisunk, a görög nemzeti együttes – mellyel az első fordulóban 8-8-s döntetlent játszottak Benedek Tibor szövetségi kapitány legényei – szintén tizenöt góllal, 21-6-ra nyert a törökök ellen. Így a magyarok csoportelsősége a kvartett utolsó meccsén, a Görögország-Oroszország találkozón múlt. A görögöknek legalább hat góllal kellett volna győzniük, hogy megelőzzék a magyarokat, de végül 9-8-ra kikaptak, így az oroszok végeztek mögöttünk a csoport második helyén.

A magyar-török mérkőzés első öt támadásából négy gólt szerzett a magyar válogatott, ezt követően azonban kissé megtorpant. Védekezésben ugyanakkor tökéleteset nyújtott a gárda, a törökök három emberelőnyükből egyet sem tudtak gólra váltani. Az ellenfél arra figyelt, hogy ne nagyon tudjanak lefordulni a magyarok, azonban a taktikájuk csak addig működött, amíg el nem fáradtak. Manhercz Krisztián és Kis Gábor megszerezte az első gólját a kontinensviadalon, míg a kapus Bisztritsányi Dávid a nagyszünet után – 8-1-es állásnál – bemutatkozhatott első felnőtt nagy nemzetközi tornáján a válogatottban. A mérkőzésen a legtöbb gólt Varga Dénes szerezte, aki hatszor volt eredményes, míg Hárai Balázs, Vámos Márton és Bátori Bence egyaránt háromszor talált be.

"Többet akartunk, szerettünk volna húsz góllal nyerni. Arra számítottunk, hogy több lefordulást tudunk kialakítani. Voltak azért ebből helyzetek, amiket kihagytunk, de többször kellett volna megúsznunk" - magyarázta Varga Dániel a Nemzeti Sportnak, még nem tudva, hogy ez az eredmény is elég a csoportelsőséghez. – "Egy ilyen meccsen, amikor patikamérlegen mérik a találatok számát, akkor minden kapott találat bosszantó.

A válogatott első számú hálóőre, Nagy Viktor előre tudta, hogy a nagyszünetben beáll a helyére Bisztritsányi. Ugyan a zárófelvonás első perceiben futószalagon érkeztek a magyar gólok, de a világbajnok kapus szerint a alábbhagyott a csapat lendülete. "Nem lehetünk elégedettek. Kimondva, kimondatlanul, de ennél azért több góllal szerettünk volna nyerni" – jelentette ki Nagy. – "Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, figyeltünk is erre, de sajnos amennyire megvolt a lendület az elején, a második félidőben annyira hiányzott."

Az eredménytől nem volt elragadtatva a játékosként háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány sem. Benedek szerint legalább két magyar góllal több volt a mérkőzésben. "Apró dolgok döntöttek, például a kiállítási arány. Kis Gáborról centerben két ötméterest nem kaptunk meg. De mi is hibáztunk, kihagytunk egy-két ziccert" – mondta a találkozót követően az M4 Sportnak Benedek. – "Összességében a végén ez a három-négy gól kellett volna a még nagyobb különbségű győzelemhez."

Köszönhetően annak, hogy a magyar válogatott a D jelű kvartett élén végzett, a nyolcaddöntőben a C csoport negyedik helyezettjével, Grúziával találkozik vasárnap 17.15 órakor, mely találkozót élőben közvetíti az M4 Sport. Ráadásul így nemzeti csapatunk nem arra az ágra került, melyen a torna toronymagas esélyese és házigazdája, Szerbia szerepel. Legkorábban a döntőben találkozhatunk déli szomszédainkkal.

Zsukk János Károly

Lájkoljon minket a Facebook-on is!