Előző
Következő
új cikk

Sport

Hosszú Katinka összeütközésbe kerül a FINA-val is?

nepszava.hu/MTI|2016. jan 16. 14:51
[A+ A-]

Korábbi felvétel Hosszú Katinkáról. FOTÓ: Masterpress/Getty Images)

Hosszú Katinka kihagyhatja a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) hagyományos díjátadó gáláját, amelyre január 31-én Budapesten kerül sor. Az ügyben Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke úgy nyilatkozott lapunknak: nem tudja elképzelni, hogy Katinka ne legyen ott a FINA-gálán. Időközben a MÚSZ és Hosszú Katinka közötti vita újabb részletével szolgált a MÚSZ szakmai alelnöke.  Sós Csaba elmesélte, hogy amikor Gyárfás felrótta Katinkáéknak, hogy pénzt kérnek a 2017-es vizes vb promóciójáért, egyszerűen felálltak és elmentek.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke úgy nyilatkozott a Népszavának, hogy nem tudja elképzelni, hogy Hosszú Katinka ne legyen ott a Budapesten rendezendő gálán. Ennek ellentmond, hogy a luxemburgi Euro Meet úszófesztivál honlapján (euromeet.lu) megjelent közlemény szerint Hosszú is ott lesz a január 29. és 31. közötti verseny mezőnyében. Ezzel együtt a MÚSZ elnöke bízik abban, hogy az úszónő ott lesz a január végi gálán.

"Úgy tudom, hogy a most hétvégén Austinban szereplő Katinka versenyengedélyt kért a jövő heti, nizzai versenyre és a február elején esedékes amiens-i viadalra is, de a január végi luxemburgi versenyre nem - nyilatkozta Gyárfás korábban az MTI-nek. Csak feltételezni tudom, hogy a nevezés a luxemburgi versenyre korábban történt, még mielőtt a FINA kitűzte volna a budapesti gála időpontját, és oda Katinka - mint aki az eredményhirdetésen igencsak érdekelt - meghívást kapott volna."

Mindenesetre meglehetősen udvariatlan gesztus lenne Hosszú Katinkától, ha a nemzetközi úszószövetség (FINA) meghívásának nem tenne eleget. Arról egyelőre nincs értesülésünk, hogy az úszónő válaszolt-e a FINA-nak, illetve mondott-e bármit az esetleges részvételével kapcsolatban. Ha Katinka mégis az ismerteink szerint nem túl nagy jelentőséggel bíró luxemburgi versenyt választja, akkor immár nem csak a magyar, hanem a nemzetközi szövetséggel is konfrontációba keveredne. 

Hosszú lett az Év női sportolója

A női és férfi sportolója kategóriában is úszósiker született az 58. Év sportolója-gálán. A hölgyeknél Hosszú Katinka, míg az uraknál Cseh László lett a legjobb. Hosszú Katinka nem volt jelen a gálán, így a díjat édesanyja vette át. „Köszönöm az elismerést! Nagyon jól esik! Sajnálom, hogy nem tudtam ott lenni, de drága Anyukám gyönyörű volt” – írta Facebook oldalára a bajnoknő

A FINA szokásos éves díjátadóján jutalmazzák egyébként a világszövetséghez tartozó sportágak - úszás, vízilabda, műugrás, óriás-toronyugrás, nyíltvízi úszás, műúszás - legjobbjait. Emellett a budapesti esemény keretében ülésezik a FINA végrehajtó bizottsága, a Büro. Január végén a magyar fővárosban dől el az is, ki rendezheti meg a 2021. évi vizes világbajnokságot, amelyet eredetileg Magyarország nyert el, de azzal, hogy a 2017-es vb rendezője lett, a 21-es vb gazdátlanná vált.

Időközben a Magyar Úszó Szövetség és Hosszú Katinka közötti vita újabb részletével szolgált Sós Csaba, a MÚSZ szakmai alelnöke. Szerinte - amint azt a sportvezető a Hír TV Középkezdés című péntek esti műsorában elmondta - Hosszú Katinka első, december 22-ei sajtótájékoztatója előtt körülbelül tíz nappal-két héttel volt egy személyes, tisztázó jellegű megbeszélés a MÚSZ-ban a szövetség szűk vezetése és a versenyző, valamint edző-férje, Shane Tusup között. 

"Annál a pontnál, amikor Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke felrótta, hogy Hosszú Katinkáék pénzt kértek a budapesti világbajnokság promóciós filmjében való szereplésért, ők felálltak és elmentek - jelentette ki Sós Csaba, aki még hozzáfűzte: - Nem volt teátrális és unintelligens a történet. Az igazi meg nem értés a promóciós film körül van. Ők úgy gondolják, hogy Katinka egy áru, és mindenkor fizessék meg."

Sós Csaba emlékeztetett arra, hogy Hosszú Katinka edzőtáborozásait 18 éves koráig a szövetség fizette. Elmondta még, hogy Shane Tusup ugyanolyan edzői díjazásban részesül Magyarországon, mint Kiss László szövetségi kapitány, Hosszú Katinka pedig ötszörös világbajnokként és világranglista-vezetőként ugyanakkora Gerevich Ösztöndíjat kap, mint a londoni aranyérmes Risztov Éva vagy az olimpiákon eddig öt érmet nyerő Cseh László.

Katinka nem hozta a formáját Austinban
Hosszú Katinka 100 méter gyorson a negyedik, 400 méter gyorson pedig a nyolcadik helyen végzett a döntőben az egyesült államokbeli Austinban zajló nemzetközi verseny pénteki nyitónapján. Az Arena Pro Swim Series elnevezésű pénzdíjas sorozat idei első állomásán a magyar világ- és Európa-bajnoknő a klasszikus sprintszámban 54.37 másodperc alatt ért célba, míg 400-on 4:12.77 perc alatt tudta le a távot. Az utóbbi szám délelőtti selejtezőjében 4:06.58 percet ért el, azzal az idővel bronzérmes lett volna a döntőben. 

 

Korábban Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke úgy nyilatkozott lapunknak, miután a szövetség megadta Katinkának a versenyengedélyt az austini Arena Pro Gálára, hogy nem vesztes a szövetség, ha Katinka nyer. "Mi lehetőséget akartunk kínálni Hosszúnak arra, hogy rendeződhessen a viszony közte és Kiss László között, az úszónő azonban ezzel nem kívánt élni. Ezek után természetesen megadtuk az engedélyt, hogy versenyezzen a tengerentúlon, annak ellenére, hogy a kérésnek nem tett eleget” – fogalmazott lapunknak Gyárfás.

Azzal kapcsolatban, hogy Kiss László szövetségi kapitány már előzetesen tudott a versenyző amerikai szerepléséről, Gyárfás azt mondta, más dolog hallomásból tudni valamit, vagy hivatalosan értesülni a tervezett versenyről, márpedig ez utóbbi nem történt meg. Hozzátette: sajnálja, hogy nem került nyugvópontra az ügy, a szövetségnek azonban nem csak Hosszú Katinkára kell gondolnia, mert bármilyen fontos is a világklasszis menedzselése, szerepeltetése, nekik egy egész rendszert kell működtetniük, a komplett úszótársadalomért kell felelősséget vállalniuk, vagyis nem engedhetik meg, hogy felboruljon ez a rendszer, mert egy versenyző ezt nem akarja magáénak tudni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!