Előző
Következő
új cikk

Sport

Folytatódik a Hosszú Katinka-ügy

Népszava|2016. jan 18. 05:55
[A+ A-]

Hosszú Katinka ügye egyre inkább foglalkoztatja a nemzetközi sajtót is FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN C.

Sok új szállal folytatódik a magyar úszóklasszis, Hosszú Katinka ügye, mely ezúttal már a nemzetközi színtérre is kiterjedt. A magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke, Gyárfás Tamás lapunknak elmondta: az Iron Lady biztosan részt vesz a nemzetközi szövetség (FINA) hagyományos díjátadó gáláján, de a luxemburgi Euro Meet úszófesztivál honlapján megjelent közlemény szerint akkor az ő versenyükön indul. Mindemellett egy nemzetközi úszóportál azt állítja Hosszúval kapcsolatban, hogy a sportolónő megsértette a doppingellenes rendszer egyik elemét.

Úgy tűnik, nemcsak az a kérdés, hogy a világklasszis úszónő, Hosszú Katinka nyer-e a vizes sportokat tömörítő FINA hagyományos díjátadó gáláján – amelyre január 31-én Budapesten kerül sor –, hanem azt sem lehet tudni, hogy egyáltalán részt vesz-e az eseményen. A luxemburgi Euro Meet úszófesztivál honlapján megjelent közlemény szerint ugyanis Hosszú is ott lesz a január 29. és 31. közötti verseny mezőnyében. A többszörös világ- és Európa-bajnok úszónő 2013-ban és 2014-ben is rajthoz állt Luxemburgban.

Az Iron Lady jelenleg sem tartózkodik hazánkban, ugyanis az egyesült államokbeli Austinban zajló nemzetközi úszóversenyen vesz részt. Az Arena Pro Swim Series elnevezésű pénzdíjas sorozat szombati versenynapján előbb megnyerte a 400 méteres vegyesúszás döntőjét, majd második lett a 200 méter hát fináléjában. A magyar versenyzőre viszont nem lehetett ráismerni a pénteki nyitónapon: 100 méter gyorson negyedik, 400-on pedig nyolcadik lett.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, egyben a FINA alelnöke úgy nyilatkozott a Népszavának, hogy nem tudja elképzelni, hogy Hosszú Katinka ne legyen ott a Budapesten rendezendő gálán. "Úgy tudom, hogy Katinka versenyengedélyt kért a jövő heti, nizzai versenyre és a február elején esedékes amiens-i viadalra is, de a január végi luxemburgi versenyre nem" – nyilatkozta Gyárfás az MTI-nek. – "Mi ebből azt a következtetést vontuk le, hogy Katinka a FINA meghívásának eleget tesz. Csak feltételezni tudom, hogy a nevezés a luxemburgi versenyre korábban történt, még mielőtt a FINA kitűzte volna a budapesti gála időpontját."

A MÚSZ szerint Tusup volt a legjobb
A MÚSZ elnöksége elismerését fejezte ki az Év sportolója-választáson győztes labdarúgótréner Dárdai Pálnak, de álláspontja szerint a Hosszú Katinkát felkészítő Shane Tusup volt a legjobb edző 2015-ben. Az indoklás szerint úszója,az Iron Lady több világ- és Európa-csúcsot állított fel, két világbajnoki, hat rövidpályás Európa-bajnoki címet szerzett, Európa legjobb női úszójának már megválasztották, és "újfent joggal nagy esélyese a világ legjobbja címnek is".
A MÚSZ ugyancsak nagyra értékelte Plagányi Zsoltnak, Cseh László edzőjének a bravúrját, aki a 30 éves sportoló "szinte példátlan újjászületésében vállalt döntő szerepet". Cseh László a kazanyi vb-n valamennyi pillangószámban érmet nyert, 200-on világbajnok lett, a rövidpályás Eb-n pillangón pedig mindhárom számban győzött. Emellett Európa-csúcsokat úszott, Európa legjobb úszójának választották, a világszavazáson a második hely várományosa.
A dokumentum azzal zárult, hogy a MÚSZ elnöksége "nyomatékosítja Dárdai Pál iránti tiszteletét, elismeri a szavazók objektivitását, de különös tekintettel a sportágban kialakult helyzetre, fontosnak tartja közzétenni testületi álláspontját".

A FINA díjátadója mellett a budapesti esemény keretében ülésezik a szervezet végrehajtó bizottsága. Január végén a magyar fővárosban dől el az is, ki rendezheti meg a 2021. évi vizes világbajnokságot, amelyet eredetileg Magyarország nyert el, de azzal, hogy a 2017-es vb rendezője lett, a 21-es vb gazdátlanná vált. Nem csak az a legnagyobb problémája Hosszúnak, hogy a luxemburgi versenyen vagy a gálán vegyen-e részt, hanem – tavalyhoz hasonlóan – újabb doppingbotrányba keveredett. A bajai úszónő azért került kínos helyzetbe, mert a MÚSZ korábban azt állította, csak a versenyző Facebook-oldaláról értesült arról, hogy Amerikában versenyez a múlt hétvégén.

A Swimvortex.com nemzetközi úszóportál kiemelte, a doppingellenes rendszernek van egy olyan eleme, hogy a sportolók holléte a váratlan ellenőrzések végett mindig ismertnek kell lennie. A cikket átvevő Expressen.se svéd napilap online kiadása már egyenesen úgy fogalmazott: a magyar úszónő megsérthette a doppingszabályokat. Kiss László az M4 Sport január 10-i esti műsorában azonban már beszélt arról, hogy tudomása szerint a sportolónő "elutazott az Egyesült Államokba egy versenyre". Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az Origónak elmondta, hogy a MÚSZ tudhatott Hosszú programjáról, ha akart. A világklasszis úszó a nemzetközi vizsgálati csoport tagja, ezért a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által működtetett ADAMS rendszerbe kilencven napra előre fel kell vinnie, mikor merre jár a világban.

Gyárfás az ügyben hivatalosan is állást foglalt. „Amint azt a MACS is megerősítette, Hosszú Katinka még soha, egyetlen alkalommal sem mulasztotta el időben elkészíteni a holléti nyilvántartását, és bárhol, bármikor rendelkezésre áll a versenyen kívüli ellenőrzésekre. Szövetségünk egyetlen kívánsága, hogy valamennyi válogatott úszó közvetlenül tájékoztassa Kiss László szövetségi kapitányt a versenyprogramjáról, illetve edzőtáborozási elképzeléseiről, ahogy ez a múltban is történt" – állt többek között a közleményben. 2015 májusában a világ egyik vezető úszószaklapjában, a Swimming World Magazine-ban Casey Barrett fogalmazott meg komoly vádakat, mely szerint az úszók körében "mindenki azt mondogatja", valamit biztosan szed a magyar lány, mert tisztán így nem lehet úszni. Hosszú a cikkért – mely nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani az állítást – beperelte akkor az újságírót.

Vizes vb és 3-as metró: nincs összefüggés

Budapest főpolgármestere, Tarlós István a Népszabadság információra reagálva teljességgel érthetetlennek tartja, hogy miért is vetődött fel a fővárosban rendezendő 2017-es vizes vb-vel kapcsolatban a 3-as metró felújítása. A magyar főváros vezetése ugyanis belátta, hogy a vb-ig nem lesz kész a rekonstrukció, és még az is lehet, hogy pótlóbuszokkal kell majd járnia a nézőknek a vébére.
Tarlós a Népszavának elmondta, hogy a felújítás előre elhatározott ütemterv szerint készül, miközben az úszó-világbajnokság rendezésének átvállalása egy későbbi döntés eredménye. Ezzel együtt a vb eseményeit és látogatását semmilyen módon nem befolyásolja a 3-as metró rekonstrukciója, már csak azért sem, mert az esemény során VIP-buszok fognak közlekedni.
Arra a kérdésre, hogy akkor miért is jött elő ez a probléma most, Tarlós csak annyit mondott: nem tudja, kinek milyen szándékai vannak, illetve miért akar zavart kelteni ott, ahol nincs semmiféle gond.A témával kapcsolatban Gyárfás lapunknak elmondta, hogy a 2016-os Eb idején, amikor a Margitszigeti lejáró volt lezárva, azt is megoldották, ehhez hasonlóan ezt is meg fogják oldani. A MÚSZ-elnök hozzátette: hálás azért, amiért a főváros kiemelt figyelmet fordít a világbajnokságra.ZS. J. K.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!