Előző
Következő
új cikk

Sport

Bundabotrány robbant ki az Australian Openen

nepszava.hu|2016. jan 18. 09:19
[A+ A-]

A 2015-ös Australian Open. FOTÓ: Cameron Spencer/Getty Images

Óriási fogadási botrányt robbantott ki az angol BBC és az amerikai BuzzFeed közös nyomozása, a két portál szerint az elmúlt tíz évben legalább tizenhat top 50-es teniszezőről derült ki, hogy fogadási botrányban volt érintett, köztük akadtak Grand Slam-győztes világsztárok is. A jelentés szerint a jelenleg is zajló Australian Open főtáblásai között is található nyolc ilyen férfi játékos - írja az Origo.

A tenisz legmagasabb szintjére is begyűrűzött a fogadási botrány, állítja jelentésében a BBC és a BuzzFeed News, a két portál szerint az elmúlt évtizedben általánosan elterjedt a sportágon belül a bundázás. Olyannyira, hogy 16 olyan sportoló neve is felmerült az ügyek során, akik a világranglista legjobb ötven teniszezője közé is bejutottak, azonban hiába készültek el a jelentések, minden játékos - köztük Grand Slam-győztesek - továbbra is versenyezhetett.

A tenisz tisztaságára ügyelő, TIU nevű (Tennis Integrity Unit) szervezet egy sebtében összehívott melbourne-i sajtótájékoztatón tagadta a vádakat. "A Tennis Integrity Unit teljesen elutasít minden olyan vádat, amely azt sugallja, hogy a szervezet szándékosan elhallgatta volna a bundázásról szóló információkat, esetleg a bejelentett eseteket nem vizsgálta volna behatóan" - nyilatkozta Chris Kermode, a profi teniszezők szervezete, az ATP ügyvezető elnöke.

„Bár a BBC és a BuzzFeed jelentései elsősorban 10 évvel ezelőtt eseményekre utalnak, mi ugyanúgy kivizsgálunk minden új információt, mint eddig mindig. A gyanakvás vagy a hallomás kevés: bizonyíték kell” - tette hozzá.

"A korrupcióellenes programunk jól működik, figyeljük a játékosokat. Volt egy eset a közelmúltban, amikor egy teniszezőt kétéves felfüggesztéssel büntettünk” - mondta az ügy kapcsán Nigel Willerton, a TIU vezetője. A sportvezető azonban azt mondta, nem lenne helyénvaló, ha most elárulná, hogy bármely, Mebourne-ben pályára lépő játékos ellen folyik-e vizsgálat jelen pillanatban." - idézte az Origo.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!