Előző
Következő
új cikk

Sport

Belgrádban már az elődöntő a tét

Népszava|2016. jan 19. 05:56
[A+ A-]

Sandro Sukno góljaiban bízik a horvát együttes FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ALEXANDER HASSENSTEIN

A magyar vízilabda-válogatott ma este Horvátország ellen száll vízbe az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon. Ha nyernénk, akkor elvileg még akár közvetlenül is kijuthatnánk a riói olimpiára. Ami viszont biztos: áprilisban ott leszünk a Triesztben megrendezendő kvalifikációs tornán. Tavaly mindkétszer kikaptunk ugyan a horvátoktól, ám déli szomszédaink mérlege a magyarok ellen az Eb-ken egyenesen katasztrofális.

Elvileg közvetlenül is kvalifikálhatja magár férfi vízilabda-válogatott a riói olimpiára. A nagy cél megvalósulásához akár két győzelem is elég: ma a horvátok ellen, majd a csütörtöki elődöntőben. Ha a házigazda szerbek kerülnek a fináléba, ott már ki is kaphatnánk tőlük, hiszen ők már korábban kijutottak az olimpiára.

Az Eb-n született eddigi eredmények alapján nehéz lenne megállapítani, a magyar vagy a horvát válogatott van-e jobb formában. Benedek Tibor együttese javuló formát mutat, igaz, utolsó két ellenfele, Törökország, illetve a nyolcaddöntőben Grúzia válogatottja sem tartozik a világverő gárdák közé. A horvátok a nyitómeccsen 13-6-rakikaptak ugyan a házigazda szerbektől, ezután azonban minden meccsüket megnyerték: 20-5-re győztek a franciák, 22-2-re Málta, majd 16-9-re Hollandia ellen. Egyik csapat sincs azonban a világ élvonalában.

A horvátokkal szembeni mérlegünk vegyes. Tavaly kétszer is kikaptunk tőlük. Júniusban barátságos mérkőzésen szenvedtünk vereséget (5-9), majd ugyanebben a hónapban, június 24-én, a Világliga keretében megrendezett találkozón 15-12-re kaptunk ki. A vereség ellenére csoportunkban mi végeztünk az élen, a horvátok pedig a magyarok és meglepetésre a brazilok mögött csak a harmadikok lettek rosszabb gólarányuk miatt.

Második helyen a női együttes
A második helyen zárt a magyar női vízilabda-válogatott csoportjában az Eb-n, miután 11-10-re verte az oroszokat. Bíró Attila együttese végig vezetve aratott magabiztos diadalt. Különösen Keszthelyi Rita volt elemében, aki hat gólt szerzett. Ma dől el, melyik együttes lesz a magyarok ellenfele a szerdai negyeddöntőben, a másik csoport találkozóit ugyanis kedden vívják. Minden valószínűség szerint azonban a franciákkal kell megmérkőznünk.

Persze e két vereséget elintézhetnénk azzal, hogy a 2015-ös év amúgy is horror év volt a magyar vízilabdában. 2014-ben már sokkal jobban ment ellenük. Ebben az évben ugyanis összesen négy alkalommal néztünk egymással farkasszemet, s mindegyik találkozó a mi diadalunkkal zárult. A Világligában két ízben is összecsaptunk egymással, s mindkét meccset hosszabbítás után hoztuk. Az Eb-n egy góllal, 7-6-ra nyertünk, a világbajnokságon pedig meggyőző fölénnyel, 9-5-re vertünk déli szomszédainkat. Nagyon reméljük, hogy ismétli majd magát a történelem, hiszen a két válogatott tíz éve éppen ugyanebben a belgrádi Arénában mérkőzött meg egymással, s akkor sima, 16-11-es diadalt arattunk.

Két régi ismerős száll tehát medencébe egymás ellen kedden este Belgrádban. „Mindent tudunk a magyarokról, de ők is rólunk. Nem mondhatnám azt, hogy ne gondoltunk volna már napok óta a magyarok elleni összecsapásra, de bízom benne, hogy ők többet törik a fejüket azon, mi hogyan játszunk majd. Mindenesetre maximálisan felkészülünk majd a meccsre. A találkozó a védekezésünkön dőlhet el” – értékelt Ivica Tucak horvát szövetségi kapitány a Vecernji List hasábjain.

Sandro Sukno, a horvátok egyik legnagyobb sztárja szerint is a védekezésen múlhat minden. „A magyarok mindig a támadásra építettek, ezért a védelmünkön lesz a világ szeme. Két kiváló centerük van, ezért a védőknek igen nehéz dolguk lesz” – mondta el a 24sata hírportálnak. Úgy vélte, a horvátok mellett szól, hogy a magyarok még nem jutottak ki az olimpiára, így nagyobb lehet rajtuk a nyomás. Szerinte a szerbek elleni katasztrofális vereséggel végződött első meccs már a múlté, azóta minden tekintetben sokat lépett előre a horvát válogatott.

A magyarok szakvezetője, Benedek Tibor már a grúzok elleni meccset is a horvátok elleni felkészülési találkozónak tartotta. „Sok dologban előreléphetnénk még. A következő meccsről azt tudom mondani, jelen pillanatban szerintem a magyar válogatott legyőzi majd a horvátokat” – vélekedett Benedek Tibor a magyar vízilabda szövetség honapján. Decker Ádám a taktikáról is elárult valamit. „Gyakoroltuk egész meccsen a zónát, hasznos volt, léptünk egyet afelé, hogy magabiztosan álljunk ki a horvátok ellen” – fejtette ki. Kis Gábor szerint a kedden este nekünk áll majd a zászló. „A horvátok ellen más lesz minden, de nagyon bizakodó vagyok” – fogalmazott a magyar pólós. A 20.15-kor kezdődő találkozót az M4 Sport közvetíti élőben.

Bár még nem is ismert, mely csapatok vívják az Eb döntőjét, a szerb szurkolók egyetlen pillanatig sem tartják kétségesnek, hogy kedvenceik ott lesznek majd a fináléban. A szerb főváros igazi vízilabdalázban ég. Mindent elmond erről, hogy a döntőre már 40 ezer jegyigénylés érkezett. Ekkora elvárásnak természetesen nem képesek megfelelni a szervezők. Tervek azért vannak a belgrádi Aréna ideiglenes bővítésére. Némi átszervezéssel azt próbálják elérni, hogy a fináléra további 4500 ülőhelyet biztosítsanak, ezzel 16 ezren lehetnének a lelátón.

120 gólig jutottunk
A horvát válogatott ugyan a legjobbak közé tartozik a világon, a legutóbbi, 2012-es londoni olimpián aranyérmet szerzett az együttes, az Európa-bajnokságokon azonban nem termett számukra sok babér a magyarok ellen. Olyannyira, hogy az Eb-ken a magyar válogatott a horvátok legnagyobb mumusa, ilyen rossz mérleget még a szerbek ellen sem mondhatnak magukénak.
Összesen 11 találkozót vívtunk egymással, ezeken csak egy horvát győzelem született, egy döntetlen és kilenc magyar diadal. 120 gólt lőttünk, míg a horvátok csak 97-szer voltak eredményesek. A horvátok eddig egy Eb-címet ünnepelhettek, a 2010-es hazai rendezésű viadalon. 1999-ben és 2003-ban másodikok lettek, 2012-ben Hollandiában azonban már a csoportkörben búcsúztak, legutóbb Budapesten pedig ötödik helyen végeztek.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!