Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Büszkeség vagy lázálom?

Népszava|2016. jan 21. 05:45
[A+ A-]

Elkészült a városligeti építkezések és a zöldövezeti rehabilitáció teljes terve, az eredeti elképzelés öt intézetéből két múzeummal kevesebb valósul meg - mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projektért felelős miniszteri biztos azon a beszélgetésen, melyet a fővárost érintő nagyberuházásokról rendeztek.

A Várkert Bazár sajtómunkásoktól dugig telt rendezvénytermében jelen volt még L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kulturális beruházásokért felelős államtitkára, valamint Krähling János, a BME Építészettörténeti és Műemléki tanszékének tanszékvezetője és Schneller István Budapest volt főépítésze. Baán László megjegyezte: "A három legjelentősebb intézmény épül meg a város szívében: a japánok által tervezett Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum épületére pedig most írtunk ki pályázatot". Hozzátette, újraépítik azt a Városligeti Színházat is, ami 1952-ig, a Felvonulási tér kialakításáig a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkán állt. A teátrum Baán szerint elsősorban gyermek- és ifjúsági előadásoknak adna otthont.

L. Simon László elmondta, számára azért rendkívül fontosak a nagyberuházások, mert véleménye szerint ezzel helyére tehetjük nemzeti büszkeségünket, rendbe hozhatjuk a szocializmus bűneit és kollektív emlékezetünket is gazdagíthatjuk. Hangsúlyozta, a Várkert Bazár felújítása miatt "úton-útfélen" gratulálnak neki, s megerősítette, hogy volt polémia közte és Baán között a költözésre ítélt Nemzeti Galéria ügyében. Szerinte a Várban nincs helye sem az OSZK-nak, sem a Galériának, érve igazolására olyan európai királyi központokat sorolt fel, amelyek önálló értékei miatt látogatottak. "Versailles-ba sem azért megy az ember, hogy Picasso festményeket csodáljon meg, hanem azért, hogy megnézhesse azt, hogyan éltek ott" - mondta.

Közölte, megvalósulnak a budai királyi palota épületeinek visszaépítései Hauszmann Alajos eredeti terveiből. Lelkesen beszélt arról is, hogy a volt királyi enteriőrök közül elsőként a román kort idéző Szent István-terem újul meg a Budapesti Történeti Múzeum főbejárata felett. Krähling János szakmai szempontból fontosnak tartja a felújításokat, szerinte a Vár több része is tarthatatlan állapotban van. Schneller lobbanékony stílusban adott hangot ellenvéleményének, szerinte a kormány a gombhoz varrja a kabátot, a Hauszmann Bizottság tagjaként nem találkozott tényleges vitával, a városszerkezeti megújulást pedig habár teljesen nem veti el, nem üdvözli. Szerinte a legtöbb ötlet átgondolatlan lázálom. "Leginkább a prioritásokat vitatom, elkeserítő, hogy havonta változnak a szándékok" - tette hozzá.

Mészáros Márton

Lájkoljon minket a Facebook-on is!