Előző
Következő
új cikk

Sport

"Tarthatnak tőlünk"

Népszava|2016. jan 27. 05:54
[A+ A-]

Rendkívül kiegyensúlyozott játékkal nyertek Eb-t és szereztek riói kvótát a magyat vízipólós lányok FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

1991 és 2001 után idén harmadjára is felülhetett Európa trónjára a női vízilabda-válogatottunk, mely így kvalifikálta magát az olimpiára. A Belgrádban hőssé váló lányok sikerében fontos szerepet játszott Tóth Ildikó, aki a hollandok ellen 9-7-re megnyert döntő utolsó két magyar találatát jegyezte. A 28 éves vízipólós lapunknak nyilatkozva elmondta: az elejétől kezdve hitt a sikerben.

- Hogyan ünnepelték meg a sikert?

- Sajnos a televízióban többször is leadták, ahogyan a folyosón a "We are the champions" zeneszámot énekeljük - nem vagyok benne biztos, hogy tökéletesre sikeredett az előadás... Ott helyben, vagyis Belgrádban folytatódott a fieszta, mivel tudtuk, ha hazaérkezünk, akkor kicsit szétszéled a társaság.

- A nagy borász hírében álló Bíró Attila szövetségi kapitány megkínálta a csapatot valamelyik saját termesztésű nedűjéből?

- Karácsonykor már adott nekünk a borából, kvázi előre ittunk a medve bőrére. De kerítünk szerintem még erre alkalmat, főleg így, hogy nem kell az olimpiai selejtezőtornára mennünk.

- Azért egy kevés ideje maradt pihenni?

- Lassan vissza kell rázódni a klubszezonra. Most hétvégén lett volna egy mérkőzésünk, ám szerencsére azt átrakták. Mától viszont nekünk, UVSE-játékosoknak már van edzés.

- Mi volt a magyar válogatott titka?

- A csapatkapitányt, Keszthelyi Ritát tudom idézni. Eddig mindig egyénenként próbáltunk nyerni, de ő volt, aki megmondta, hogy mi lenne, ha csapatként tennénk. Az Eb-n még a támadótípusú játékosaink is azt mondták, hogy a védekezés az első.

- Milyen változást hozott a tavaly augusztus 31-én kinevezett Bíró Attila?

- Az előző szövetségi kapitánynak, Merész Andrásnak személyes ellentétei voltak egyes játékosokkal, Bíró viszont elmondta, hogy nála mindenki tiszta lappal indul. Fontos volt ez a hozzáállás, így kaphatott vezérszerepet. Kisteleki Hanna például legutóbb lemaradt a világbajnokságról, de az Eb-n szárnyalni tudott.

- Hogyan motiválta a csapatot a híres pszichiáter, Csernus Imre?

- Azt kaptam tőle, amit vártam: mindenkinek rálépett a tyúkszemére. Sokunkat önvizsgálatra sarkalt. Rávezetett minket arra, hogy a felelősségvállalás mennyire fontos. Kint volt velünk az első két meccsen, így a hollandok elleni vereségnél is a csoportkörben. Rá kellett jönnünk arra, hogy szükségünk volt a pofonra, hogy a nagyon stabilnak vélt védelmünket újra fel lehessen építeni.

- Mikor hitték el, hogy az Eb-győzelem is összejöhet?

- Már a legelején. A hollandok elleni vereség után senki sem vesztette el a hitét. A találkozót követően sokan odajöttek hozzám, hogy "most vajon mi lesz". Annyit feleltem, hogy így nem veretlenül leszünk Európa-bajnokok.

- A cím megszerzéséhez nagyon kellett a finálébeli két gólja is, melyek az utolsó magyar találatok voltak.

- Úgy fogtuk fel az összes Eb-találkozót, mintha edzőmérkőzés lenne. A hollandok elleni döntőt egyszerű visszavágóként kezeltük. Éppen ezért először csak annyi realizálódott bennem a góljaim után, hogy ezt a meccset megnyertük. Amikor már sürgettek minket, hogy öltözzünk az eredményhirdetésre, akkor mondta valaki: "lányok, megyünk Rióba". Fura elfogadni a tényt, hogy Eb-győztes vagyok, és most már még nagyobb célokat akarok elérni.

- Erre az olimpia a következő lehetőség. Előny a riválisokkal szemben a korai kvótaszerzés?

- Előbb tudatosul így bennünk, hogy megkezdhetjük az olimpiai felkészülést. Ráadásul nem kell utaznunk a kvalifikációs tornára, mely helyett szervezhetünk edzőtábort vagy összetartást. Bőven el leszünk látva feladattal, de a nyugalmunkat megalapoztuk.

- Verhető ellenfélnek tartja az ötkarikás játékok címvédőjét, az amerikai válogatottat?

- Őket is csak egyszer kell megverni. Nagyon jó csapat az övék, de most már a miénk is, és eljutottunk egy olyan szintre, hogy ők egyaránt tartsanak tőlünk.

- Ezek szerint az aranyérem a cél Rióban?

- Alább nem is adnám.

Zsukk János Károly

Lájkoljon minket a Facebook-on is!