Előző
Következő
új cikk

Sport

Fordulat a Hosszú Katinka-ügyben - A MOB átlépett Gyárfás fején

Népszava|2016. jan 26. 19:28
[A+ A-]

Hosszú Katinka és Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke

A Népszava értesülései szerint a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) úgy igyekszik megoldani a Hosszú Katinka, kontra úszószövetség „háborút”, hogy a riói olimpiáig a szárnyai alá veszi a világklasszis versenyzőt. Borkai Zsolt, a szervezet elnöke a Kisalföldnek nyilatkozva leszögezte, minden olyan feltétel biztosításában segítenek, melyre a versenyzőnek szüksége van. 

„Mindenképpen le kell ülnünk négyszemközt beszélni – mondta a MOB elnöke. - Katinka hétfőn jött haza egy versenyről, keressük egymást, s mindenképpen egy nem túl távoli időpontban meg is ejtjük ezt a beszélgetést. Én a magam részéről egyelőre egy megoldást látok, mindenki tegye a dolgát, s ne nyilatkozzon többet, mert az csak újabb olaj a tűzre. Arra nincs idő, hogy a lelkeket ápoljuk, szóval senki se várjon békítést, egymásra borulást. Most Rio az első, ez a sportoló érdeke, utána lehet értékelni az ellentmondásokat.”

Adódik a kérdés: vajon mit szól a „kigolyózáshoz” a legnagyobb csillagától „megfosztott” úszószövetség? „Nemrég Gyárfás Tamás elnöknek is elmondtam, ha Katinka, ahogy valamennyien szeretnénk, aranyérmekkel tér haza az olimpiáról, az a magyar úszás és a magyar sport sikere lesz – jegyezte meg lapunknak Szabó Bence MOB-főtitkár. – A felek láthatóan nem békéltek, ettől kezdve felesleges erőlködni, főleg, hogy a szövetség képviselői mellé ütöttek a szegnek néhányszor. A MÚSZ-nak éppen elég feladata van, foglalkozzon azzal, Hosszú Katinka pedig versenyezzen, és minden erejével készüljön a riói tornára. Mindkét fél rengeteg hibát vétett, nem kell tovább szítani a hangulatot.”

Felvetettük, Szabó Bence nem tart-e attól, hogy a MOB mostani lépése precedenst teremt, s a jövőben valamennyi olyan sportoló hozzájuk menekül, aki összerúgta a port a szövetségével. „Ez már csak azért sincs így, mert Katinka nem futott hozzánk a panaszaival – tette hozzá a főtitkár. – A feszültség kialakult, és egész egyszerűen már nincs idő rendezni. Ugyanakkor hozzáteszem, a Magyar Olimpiai Bizottság soha, semmilyen körülmények közt nem kerüli meg a sportági szövetségeket.”

A MÚSZ illetékesei egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben, valószínűleg az lehet a dilemma, hogy a precedens nélküli ügynek egyelőre nem látható a megoldása. Most még az is kérdés, hogy a vitában közvetítő szerepet vállaló Orbán Viktor miniszterelnök ténylegesen tudott-e a dologról, netán maga javasolta, hogy Borkai lépjen át Gyárfás fején. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!