Előző
Következő
új cikk

Sport

Furcsa ünnep, díjazottak nélkül

Népszava|2016. febr 1. 05:56
[A+ A-]

Hosszú Katinka Luxemburgban versenyzett, miközben Budapesten a világ legjobbjának választották FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MATTHIAS HANGST

Magyar sikerekkel zárult a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) díjátadó gálája, ahol minden szakág legjobbjai, így az úszók, szinkronúszók, műugrók, óriás-toronyugrók, nyíltvízi úszók és vízilabdázók (legjobb csapat) kaptak kitüntetést. A nőknél Hosszú Katinka bizonyult 2015 legjobbjának, míg a férfiaknál Cseh László második lett az ausztrál Mitch Larkin mögött. A budapesti eseményen azonban egyik magyar díjazott sem vett részt.

Megvédte címét Hosszú Katinka, így 2014 után ismét ő lett az év női úszója a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) díjátadó gáláján. Hiába a rangos elismerés, a bajnoknő nem volt jelen a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen, ugyanis a luxemburgi nemzetközi pénzdíjas úszóversenyen csobbant a medencébe, ahol szintén tarolt. A világ- és Európa-bajnoknő, aki pénteken 400 méter vegyesen volt a legjobb, a folytatásban a tíz versenyzővel rendezett döntők közül - csupa új versenycsúccsal - előbb 200 méter gyorson, majd 50 méter pillangón, aztán 100 méter háton, végül 200 méter vegyesen utasította maga mögé a mezőnyt.

Az Iron Ladynek becézett világklasszis címvédéséhez nem férhetett kétség. Kis túlzással a bajnoknő 2015-ben is magával és az idővel versenyzett. Az év legfontosabb versenyén, a kazanyi vizes világbajnokságon megismételte két évvel ezelőtti teljesítményét (2 arany, 1 bronz), ezzel ötszörös világbajnokként minden idők legeredményesebb magyar úszója lett. Az eddigi csúcstartó a négyszeres olimpiai- és világbajnok Darnyi Tamás volt. Emellett két másik rekordot is átadott a múltnak. 200 méter vegyesen világcsúccsal állhatott a dobogó legfelső fokára, míg 200 méter háton Egerszegi Krisztina majd’ 24 éve fennálló rekordját döntötte meg.

Káprázatos évet zárt az Iron Lady
*Két világbajnoki győzelem (200 (világcsúccsal) és 400 méter vegyes)
*Vb-bronzérem (200 méter hát)
*Hat Eb-siker (50, 100 és 200 méter hát, 100, 200 és 400 méter vegyes)Eb-ezüst (400 méter gyors)
* 58 világkupa-dobogó, ebből 30 arany

A decemberi a netanyai rövidpályás Európa-bajnokságon is káprázatosan teljesített. Két világcsúcs. Hét döntő. Hat arany- és egy ezüstérem. Ezzel pedig újabb csúcsokat döntött. Korábban egy Eb-n hét érmet csak a német Sandra Völker tudott szerezni még 1996-ban (öt arany, két ezüst), de ő kétszer váltóban nyert, azaz a hét egyéni dobogós helyezés sosem látott produkció. Nem is csoda, hogy a kontinenstorna legjobbjának választották. Az Iron Lady emellett sorozatban negyedszer nyerte meg a világkupa-sorozatot. A 2015-ös esztendőben összesen 58-szor állt a dobogón, ebből 30 aranyérmet szerzett. Az elmúlt négy évben 152-szer volt első.

Az év férfi úszója kategóriában is érkeletek voltunk. Cseh László az ausztrál Mitch Larkin mögött a második lett, ám – akárcsak Hosszú – a világ- és Európa-bajnok sportolónk sem vett részt a gálán, a luxemburgi viadal miatt. A pénzdíjas versenyről sem távozott üres kézzel Plagányi Zsolt tanítványa. A nyitónapon a hosszabbik vegyesszámban diadalmaskodott, szombaton pedig 200 méteres vegyes úszásban, majd 200 méter pillangón egyformán versenyrekorddal győzött, míg az 50 méter pillangó fináléjában másodikként ért célba.

Cseh számára is parádésan sikerült a 2015-ös esztendő. A kiváló úszó Kazanyban egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, emellett pedig több rekordot is átadott a múltnak. A 30 éves sportoló lett az első az úszótörténelemben, aki hét világbajnokságon állhatott dobogóra, egyszersmind ő lett az első férfiúszó, aki ugyanazon úszásnem (pillangó) – a gyorsúszást nem számítva - mindhárom távján érmet tudott szerezni. Ráadásul a három dobogós helynek köszönhetően (1 arany, 1 ezüst, 1 bronz) Cseh már 12 medálnál jár világbajnokságon, amivel az európaiak közül már csak Michael Gross (13) áll előtte, s a 2017-es budapesti világbajnokságon ezt a csúcsot is átadhatja a múltnak.

Fukuoka és Doha rendezi a világbajnokságot
Fukuokában lesz a 2021-es, míg Dohában a 2023-as vizes világbajnokság. Erről döntött tegnap a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA, amely a hétvégén Budapesten tartotta vezetőségi ülését. Julio Maglione, a FINA uruguayi elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy három (Doha, Fukuoka és Nancsing) elképesztően erős pályázat versenyzett egymással, de csak két győztest tudtak kihirdetni. A FINA-Büro felfüggesztette Mexikó tagságát, mivel Guadalajara pénzügyi okokból visszalépett a 2017-es vb lebonyolításától, s ezzel szerződésszegést követett el.
A jövő évi vb-re az eredetileg 2019-re kijelölt Budapest ugrott be.Fukuokában 2001 után második alkalommal rendeznek majd világbajnokságot, míg Doha először lesz házigazda. A magyarok 2001-ben Japánban három éremmel zártak, az úszók között Kovács Ágnes 200 méter mellen arany-, 100 méter mellen bronzérmet nyert, a női vízilabda-válogatott pedig a második helyen végzett. Jövőre tehát Budapesten rendezik az úszók, a vízilabdázók, a műugrók, a szinkronúszók, az óriástorony-ugrók és a nyíltvízi úszók legnagyobb megmérettetését, 2019-ben pedig a dél-koreai Kvangdzsu lesz a házigazda.

Az év végén pedig a netanyai rövidpályás Európa-bajnokságon remekelt. Három aranyérmet szerzett, ebből kétszer Európa-csúccsal diadalmaskodott, ezzel pedig a férfiak között ő lett a legeredményesebb. 2005, 2007 és 2011 után negyedszer tudott triplázni kontinensviadalon, s 19 elsőségével holtversenyben áll az éremtáblázat tetején a szlovák Martina Moravcovával. A nagypályás Eb-helyezéseket is figyelembe véve: Cseh 31 aranyéremnél tart – mind egyéni szám –, ami toronymagasan a legjobb az úszó Eb-k történelmében.

A két kiváló úszó mellett díjat vehetett át Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, a FINA alelnöke is. A sportvezető a világ úszósportjáért végzett kiemelkedő tevékenységéért a Nemzetközi Úszószövetség legtekintélyesebb díját a Golden Pint vehette át Julio C. Maglionétól, a FINA elnökétől. A tegnap esti gálán többek között részt vett Al-Fahad Al-Shabab sejk, a világ nemzeti olimpiai bizottságait tömörítő szervezet (ANOC) elnöke.

A győztesek
Nők:
Úszás:
HOSSZÚ KATINKA
Műugrás: Shi Tingmao
Vízilabda: Egyesült Államok
Nyílt vízi úszás: Ana Marcela Cunha
High diving: Rachelle Simpson
Műuszás: Svetlana Romashina
Férfiak:
Úszás: Mitch Larkin
Műugrás: He Chao
Vízilabda: Szerbia
Nyílt vízi úszás: Jordan Wilimovsky
High diving: Gary Hunt
Műúszás: Bill May/Aleksandr MaltsevK. D.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!