Előző
Következő
új cikk

Belföld

Elios-ügy: Lázár blöffölt

Népszava-információ|2016. febr 11. 05:07
[A+ A-]

„Szeretném azt elmondani, hogy közvilágítás-ügyben, amiben szintén elhangzott, hogy európai uniós szervek a Bizottság felé eljárást kezdeményeztek, az Európai Bizottság az észrevételeink nagy részét elfogadta. Ami nagyon nagy sajtótéma volt, csak erről már nem írnak” - közölte szokásos, csütörtöki kormányinfóján Lázár János. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz és annak egykori cégéhez, az Elios Innovatív Zrt.-hez köthető közbeszerzési ügyben zajló brüsszeli nyomozásra utalt. Lázár szerint tehát a sajtó egy kormányközeli kínos ügyről beszámolt, de amikor kiderült, hogy az nem igaz, azt jól „elhallgatják”. A tények viszont ellentmondanak a miniszternek. Megírtuk: tavaly júniusban az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) vizsgálatot indított az Elios gyanús közbeszerzéseivel kapcsolatban. A brüsszeli hivatal azután kezdett vizsgálódni, hogy márciusban a Nemzeti Nyomozó Iroda "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett elkövetésének gyanújával büntetőeljárást indított az akkor még Tiborcz István tulajdonában álló Elios Zrt. által elnyert négy, összesen 1,2 milliárd forintos közvilágítási tender ügyében. (Orbán veje azóta eladta a tulajdonrészét az Eliosban.)

A vizsgálat jelenleg is zajlik, ezért arról egyelőre semmilyen információt nem közölhetnek, a célszemélyeket pedig megilleti az ártatlanság védelme – jelentette ki az OLAF az Index kérdésére. A lap megkereste a Bizottságot is, amelynek szóvivője megerősítette: a vizsgálat folyamatban van. Hozzátette azt is, hogy „a tárgyalási dinamikának az is része, hogy nem tárunk föl semmilyen információt addig, amíg a párbeszéd le nem zárul."

A brüsszeli szervezetekkel ellentétben a magyar Miniszterelnökség több körben kért időt a laptól, hogy utánanézhessenek a dolognak. Ennek ellenére sem a kormány Elios-ügyben kialakított álláspontjáról, sem az arra adott brüsszeli reakcióról semmiféle tájékoztatást, vagy a Kormányinfón elhangzottakkal kapcsolatos más magyarázatot nem kapott az Index: egyáltalán nem válaszoltak a levelükre.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!