Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egy nap, amikor bármit kipróbálhatsz

Népszava|2016. febr 11. 05:13
[A+ A-]

A jelentkezők idén már öt vidéki városban is kipróbálhatják álmaik állását FORRÁS: WWW.NEKEDMUNKA.HU

Sportriporter, műsorvezető, állatgondozó, autószerelő, bűnügyi laboráns - csak néhány foglalkozás, melyben a 2015-ös Neked munka, nekem álom elnevezésű nyílt nap résztvevői kipróbálhatták magukat. Idén folytatódik a fogyatékos emberek esélyegyenlőségét segítő program, és Budapest mellett további öt vidéki város segít valóra váltani az álmokat.

A nemzetközi gyökerekkel rendelkező Neked munka, nekem álom nap fogyatékos embereket és a fogadásukra nyitott munkahelyeket köt össze: a jelentkezők kipróbálhatják álmaik munkáját, a résztvevő munkáltatók pedig személyes találkozásokon keresztül szerezhetnek tapasztalatot a fogyatékos emberekről. Tavaly összesen 15 szervezet fogadta a fogyatékos embereket. Az idei program újdonsága, hogy a kiválasztott jelentkezőknek a budapesti helyszínek mellett öt vidéki városban, így Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Szekszárdon és Szegeden is lehetősége nyílik kipróbálni egy napra álmaik állását.

Elkötelezett munkaadóként segédkezik az egyik piacvezető mérnökiroda. Losonczi Tibor, a vállalat vezérigazgató helyettese szerint a kezdeményezés kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a fogyatékos emberek bebizonyíthassák, ők is képesek ugyanúgy teljesíteni, mint egészséges társaik. Véleménye szerint a nyílt nap keretein belül a munkáltatók igazi tapasztalatot szerezhetnek arról, hogy milyen fogyatékos emberrel találkozni, együttműködni, kommunikálni. A megváltozott munkaképességű embereknek is vannak olyan kompetenciáik, amelyeket a munkáltatók esetleg nem is feltételeznek.

Hasonlóan pozitív élményekről számoltak be a program egyik tavalyi helyszíneként szolgáló közismert parfüméria-láncmunkatársai, Sárkány Márta és Csollák-Maróti Kata. Meglátásuk szerint a nyílt nap igazi mérföldkő volt a dolgozók számára, hiszen még soha nem volt alkalmuk együtt dolgozni fogyatékos emberrel. Noha egy napra is, de megtapasztalták milyen fontos a nyitottság a munkahelyek részéről, hiszen a fogyatékkal élő munkavállalók jóval többre képesek annál, mint azt elsőre gondolnánk: ugyanolyan teljes értékű munkát tudnak végezni, mint bárki más.

Futballedző, énektanár, agykutató – miért ne lehetne bármelyik fogyatékos emberből, akinek tehetsége van? Az idei program előkészítése már zajlik, az alapítvány várja a programra nyitott munkáltatók és az érdeklődő fogyatékos emberek jelentkezését a www.nekedmunka.hu címen.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!