Előző
Következő
új cikk

Sport

Hosszú ismét beintett az úszószövetségnek

Népszava-információ|2016. febr 12. 05:58
[A+ A-]

A világklasszis úszó és a szövetségi kapitány már hetek óta nem áll szóba egymással FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Éles tölténnyel tüzelnek egymásra a felek a Hosszú Katinka, kontra honi úszószövetség „háborúban”. Egyesek szemében a Magyar Olimpiai Bizottság, mint a világklasszis „fegyversegédje” tűnik fel a harcban, noha a testület igyekszik fenntartani a látszatot, hogy körön kívül marad. Időközben a legújabb frontvonalon Kiss László szövetségi kapitány és a MOB-vezérkar vív verbális csatát.

Kiss szerint Hosszú Katinka esetében a Magyar Olimpiai Bizottság átnyúl az úszószövetség (MÚSZ) feje fölött. A szakvezető az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában reagált így azok után, hogy a világ- és Európa-bajnok tudatta, nem indul az április országos bajnokságon, és erről a döntéséről tájékoztatta a MOB-ot.

„Már korábban levélben fordultam a MOB elnökéhez, amelyben keserűségemnek adtam hangot, hiszen ötvenéves edzői pályafutásom alatt olyannal még nem találkoztam, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság átnyúljon a szövetség feje fölött, mivel úgymond a nyugalom érdekében maga kíván szakmai kérdésekben egyeztetni egy élversenyzővel. Ez ide vezetett...” - írta Kiss László, aki azt is abszurdnak tartja, hogy Hosszú nem vett részt a január végi budapesti FINA-gálán, ahol a világ legjobbjának választották.

Amíg a magyar úszósport legjobbjai Győrben versenyeznek majd, addig Katinka Amerikában edzőtáborozik, ami különösen azért fáj a hazai szakmai vezetőknek, mert az ob-n a női váltó kivívhatná az olimpiai indulás jogát – Hosszúval. „Szakmai egyeztetés zajlott le a Magyar Olimpiai Bizottság, Hosszú Katinka, valamint edzője, Shane Tusup között, amelyről a MOB főtitkára tájékoztatta Kiss László szövetségi kapitányt – mondta a Nemzeti Sportnak Siklós Erik, a MOB kommunikációs igazgatója. – Az érintett témák egyike volt, hogy a versenyző nem áll rajthoz az országos bajnokságon, mert nem szeretné megszakítani amerikai edzőtáborozását. De a májusi Európa-bajnokságon a válogatott rendelkezésére áll váltóban is.”

A Népszava információi szerint az olimpiai bizottság, ha tehetné, már kifarolna Hosszú Katinka mögül, akit az elmúlt hetekben erőteljesen leválasztott az úszószövetség rendszeréről. A MOB sietve reagált Kiss László szavaira, kiemelve, értetlenül áll a mesteredző állásfoglalása előtt, már csak amiatt is, mert a kapitány a múlt héten maga fordult Borkai Zsolt MOB-elnökhöz levélben, és kérte őt: próbálja meg elérni, hogy „ez a fölösleges – minek is nevezzem? – civakodás mielőbb lezáruljon és a magyar úszó válogatott a megszokott keretek között érhesse el azokat az eredményeket, amelyekre mindeddig a Magyar Olimpiai Bizottság is büszke volt”.

„Valami nagy gond lehet a Magyar Úszószövetségben, amiről a MOB sem tud, ha a sportág első számú olimpiai reménysége nem kommunikál a szövetség vezetőivel. Ideje lenne levonni a megfelelő következtetéseket vezetői szinten, és megtalálni a párbeszédhez, a konstruktív együttműködéshez vezető utat a szövetség és a sportoló között” – olvasható többek közt a MOB válaszában, míg a mesteredzőnek küldött levelében Szabó Bence főtitkár hangsúlyozta, a jövőben a MÚSZ és Hosszú se kérjen tőle, illetve az irodától „közvetítő” szerepet.

A MOB közleményére nem sokkal később a szövetség is reagált, kiemelve, továbbra is számít a szervezet segítségére. A MÚSZ kezdeményezte, hogy Borkai Zsolt, a MOB elnöke, és Szabó Bence főtitkár mielőbb fogadja a sportág vezetését, szövetségi kapitányát, mert a szervezet megítélése szerint a „sport szelleméhez méltó mielőbbi egyeztetés a biztosítéka a további, közös örömöt garantáló sikereknek”.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!