Előző
Következő
új cikk

Külföld

Fasiszta nézeteket vall a kulturális miniszter?

MTI|2016. febr 11. 20:33
[A+ A-]

Össztűz alá került Zlatko Hasanbegovic horvát kulturális miniszter: a horvát baloldali sajtó, a baloldali civil szervezetek és a parlamenti ellenzék is a lemondását követeli, amiért szerintük a tárcavezető szélsőjobboldali nézeteket vall.

A legújabb botrányt a horvátországi szerb Novosti című hetilapban szerdán közölt fénykép robbantotta ki, amelyen a miniszter látható a lap szerint 1996-ban usztasasapkával a fején. Hasanbegovic még aznap sajtóközleményben cáfolta, hogy usztasasapkát viselne. A közlemény szerint a felvétel a horvátországi háború idején, 1993-ban készült, és a radikális horvát jogpárti önkéntes fegyveres erők, a HOS sapkáját viselte. 

A horvát média hetek óta a miniszter korábbi, történészként adott sajtónyilatkozataiból és cikkeiből kiragadott idézetekkel próbálják bizonyítani, hogy a miniszter fasiszta és usztasa nézeteket vall. Csütörtökön a parlamenti ülés nagy része is a miniszterről szólt. Míg a támadások mögött a teljes horvát baloldali ellenzék felsorakozott, a kormánypárti képviselők védelmükbe vették a tárcavezetőt. 

A jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) képviselői úgy vélik: a miniszter ellen irányuló újabb támadások mögött az áll, hogy Hasanbegovic kinevezése után néhány nappal megszüntette a kulturális tárcánál azt a bizottságot, amely az előző kormány idején évente több százezer kunát (több tízmillió forintot) osztott szét jelentéktelen - de kivétel nélkül baloldali liberális nézeteket terjesztő - internetes portáloknak. 

Néhány lapkommentátor szerint a horvát baloldalnak nemzetközi támogatást is sikerült szereznie a miniszter elleni harchoz. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ vezetője a múlt héten távozásra szólította fel a minisztert, akit fasisztának és Horvátország szégyenének nevezett.

Tihomir Oreskovic miniszterelnök szerdán a horvát közszolgálati televíziónak adott interjújában védelmébe vette a minisztert, és azt állította, hogy Hasanbegovic antifasiszta. Zlatko Hasanbegovic, aki bosnyák származású és iszlám vallású, csütörtökön megtartott sajtótájékoztatóján arról beszélt: soha semmilyen bűncselekményt nem pártolt, és ellenez mindenféle totalitarizmust, legyen az fasiszta vagy kommunista. 

A miniszter szerint a sajtó politikai manipuláció céljából szelektíven ragadott ki a húsz évvel ezelőtti nyilatkozataiból mellékes idézeteket.  A tárcavezető úgy véli: hisztérikus és nyilvános üldözés folyik ellene. A vallását gyakorló miniszter mellett vasárnap a horvát köztévé vallási műsorában a horvátországi iszlám közösség tanácsának elnöke, Aziz Hasanovic főmufti is kiállt.

Zoran Milanovic volt miniszterelnök újságíróknak ugyanakkor csütörtökön úgy nyilatkozott: Hasanbegovicot nem lett volna szabad kinevezni miniszternek. A tárcavezető teher Horvátország számára, és Európában sehol nem fogadják majd - hangsúlyozta.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!