Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rendőrök kutakodtak, melyik tanár megy tüntetni

nepszava.hu|2016. febr 12. 16:16, frissítve: 2016. febr 12. 22:03
[A+ A-]

Érdekes dolgok történnek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsály községben. Az egyik helyi pedagógus szerint rendőrök érdeklődnek azok a tanárok után, akik részt kívánnak venni a most szombaton tartandó tüntetéseken - írja az atv.hu.

Bodnár Barnabás arról számolt be a portálnak, hogy a múlt heti miskolci pedagógustüntetés előtt rendőrök jelentek meg a Maróthy János Általános Iskola igazgatójánál, és arról kérdezősködtek, készül-e valaki a másnapi demonstrációra. "Ha én előre tudtam volna ezt, akkor beteget jelentek, és elutazok a tüntetésre” – mesélte a felháborodottan a pedagógus, aki azt is elmondta, ma az iskolarendőr látogatta meg az oktatási intézményt, és arra volt kíváncsi, ki utazik szombaton Budapestre. A pedagógus ezután kereste az önkormányzatot. Ők állítólag azt mondták, hogy a hatóság emberei csak amiatt érdeklődtek, hogy kell-e biztosítani az utat.

Kicska József nem cáfolta az atv.hu-nak a a rendőrök látogatását, szerinte azonban nem arra voltak kíváncsiak, hogy ki vesz részt a tüntetésen, hanem hogy egyáltalán megy-e valaki. „Állítólag volt olyan, hogy a parlamentnél tüntettek az egyik önkormányzat által odaszállított dolgozók, és nem jelentették be. Ezért ki van adva a rendőrségnek, hogy ha ilyen van, akkor arról tudjanak” – magyarázta az iskola vezetője.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, hiába voltak elégedettek a kormány keddi köznevelési kerekasztalának résztvevői, a tiltakozó pedagógusok csak színjátéknak tartják az összejövetelt, ami nem az érdemi tárgyalásokra, csupán a közvélemény csillapítására, a tüntetések ellehetetlenítésére irányult. Éppen ezért szombatra országos tüntetést szervezett a pedagógusok sztrájkbizottsága Budapesten a Kossuth Lajos térre, a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelve.

Reagált a rendőrség

Nem érdeklődnek rendőrök a tüntetni készülő tanárok után - reagált a rendőrség az atv.hu cikkére. A rendelkezésre álló adatok szerint a rozsályi körzeti megbízott, mint a helyi oktatási intézmény iskolarendőre magánbeszélgetést folytatott az igazgatóval, melynek során a tervezett demonstrációval kapcsolatos kérdéskör is felmerült. A cikk alapján a megyei rendőrfőkapitány teljes körű tényfeltáró vizsgálatot rendelt el. Az atv.hu kérdéseivel nem a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság illetékes sajtókommunikációs munkatársait kereste. Az újságíró egy nyilatkozattételre illetékességgel és hatáskörrel nem rendelkező rendőr e-mail címére küldött megkeresést - hivatali munkaidőn túl, a cikk megjelenése előtt öt perccel - írták a közleményben.

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!