Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Gömbölyű-e a Föld?

Népszava|2016. márc 7. 14:54
[A+ A-]

Olvasom az érdekes hírt, hogy a görög Inspiring Science Education Academy – az EU és további európai szervezetek támogatásával - meghirdette az Eratosthenes Experiment című programot, melynek célja a névadó tudós mérésének modern kori megismétlése a lehető legtöbb iskola és diák bevonásával.

A Kr.e. 3. században élt, híres ókori polihisztor azon, korukat megelőző gondolkodók közé tartozott, akik elfogadták, hogy a Föld nem lapos, hanem gömb alakú (olyan megfigyelésekre is alapoztak, hogy a holdfogyatkozások alkalmával a Föld Holdra vetett árnyéka íves vagy hogy a kikötőkbe érkező hajóknak először az árbocát lehet látni). Eratoszthenész arra is rájött, hogy két, azonos hosszúsági kör mentén, egymástól relatíve távol lévő városban megfigyelve a Nap delelési irányát, a két irány különbségéből és a két város távolságából meghatározhatja a Föld kerületét. A kalandos mérés március 21-i új változatába magyar iskolák is jelentkezhet(né)nek.

Mármost a görögök nem tudják mi itt a rend. Először is foglalkozzanak azzal, hogy szögesdrótot húzzanak a tengerükre! Másodszor írtak-e öt példányos folyamodványt a Kliknek? Enélkül magyar iskola nem kapcsolódhat be ilyen internacionalista-szagú méricskélésbe. (Lásd: a PISA tesztből is mennyire ferdén jöttünk ki.) A szükséges nikkelezett szemmértékre meg közbeszerzést kell kiírni, de az árát már elköltötték csocsóra, meg ördögbotra.

Úgyhogy további intézkedésig hazánkban a Föld lapos, és teknősbéka tartja a hátán. Európa kockás inges diáksága meg csak mérjen a maga kettős mércéjével!

Veress Jenő