Előző
Következő
új cikk

Sport

Kiss ment - Célkeresztben Gyárfás?

Népszava-összeállítás|2016. ápr 8. 17:42
[A+ A-]

Kiss László (középen) sikert sikerre halmozott a medencék világában, mégis dicstelenül távozott FOTÓK: NÉPSZAVA

A csütörtöki lemondáscunami (úszókapitányi tisztség, Százhalombatta alpolgármesteri címe) után a Magyar Olimpiai Bizottságnál is kezdeményezte a munkaviszonya megszüntetését Kiss László. A hírek szerint csaknem havi egymillió forinttól esik el. Az úszósportot megrázó legújabb botrány még javában tart, sokak szerint a lejárató kampány mögött állók addig nem nyugszanak, amíg Gyárfás Tamás elnök a székében marad.

Nem csillapodnak a kedélyek Kiss László és a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) körül. Ugyan a szövetségi kapitány csütörtökön lemondott a válogatott éléről és százhalombattai alpolgármesteri tisztségéről, többen azonban úgy gondolják, hasonlóan kellene eljárnia Gyárfás Tamásnak, a sportág elnökének is. Az interneten petíciót fogalmaztak meg, amely Kiss és Gyárfás lemondását követeli. Péntek estig ötezren „írtak alá” a kérvényt. Mások úgy vélik, a MÚSZ lejáratása a cél. „Úgy gondolom, nemcsak a kapitány ellen indult a támadás, hanem Gyárfás Tamás ellen is” - fogalmazott lapunknak Törös Károly, aki az edzőbizottság tagjaként kiállt Kiss László mellett.

Életre szóló eltiltás az erőszakért
Vezér Mihály a csütörtöki sajtótájékoztatón reagált arra a felvetésre is, miszerint az úszósportban nem ritka, hogy fizikai erőszakot alkalmaznak a sportolóknál. „Ez nem Százhalombattára, hanem az MÚSZ asztalára tartozik. Az Egyesült Államokban nagyon szigorúan lépnek fel az efféle tettekkel szemben, egy életre eltiltják az olyan edzőket, akik fizikai erőszakot alkalmaznak. Érdemes volna ezt a modellt átvenni. Nem tudok róla, hogy a városunkban az elmúlt húsz évben történt volna ilyen eset” – mondta a polgármester.

„Számomra elkeserítő, hogy Gyárfás Tamást, mint ahogy a szövetséget, azért is támadják, mert kiállt az évtizedek óta szakmailag itthon és világszerte elismert Kiss László mellett, holott szerintem éppen az lett volna a visszatetsző, ha nem ezt teszi” – mondta az MTI-nek Hargitay András. Az utánpótlás-kapitány hozzátette: a MÚSZ elnökét, úgy is, mint a FINA alelnökét idén a nemzetközi úszószövetség Gold Pinnel tüntette ki, amelyet annak ítélnek, aki a legtöbbet tette a világ úszósportjáért. Eközben a Halhatatlanok Klubja megértéssel és megbecsüléssel fogadta a Magyar Úszószövetség vezetőségének és edzőbizottságának Kiss László mesteredző melletti kiállását.

A húsz magyar olimpiai bajnokot tömörítő klub, amelynek elnöke Kárpáti György, a háromszoros ötkarikás aranyérmes vízilabdázó, nyilatkozatában úgy fogalmazott, a sport egyik legnagyobb értéke az összetartás, amely érvényt kap azokban az esetekben is, amikor egy-egy sportember nagy bajba kerül. „Az együvé tartozás, az egység nem csak akkor kaphat érvényt, amikor a sikerek megszületnek, hanem a legnehezebb pillanatokban is” - szögezték le Kárpáti Györgyék.

„Nagyon nagyra értékelem, hogy a Halhatatlanok Klubja nem fordított azonnal hátat az eddig általa nagyra becsült szakembernek" – mondta Hargitay, aki versenyzőként olimpiai bronzérmet, világ- és Európa-bajnokságot nyert. Hozzátette, ugyanakkor nagyon bántja, hogy van olyan tekintélyes sportvezető, aki két-három nappal ezelőtt még dicsőítette Kiss Lászlót, pénteken viszont már egy mondatra sem méltatta (hogy kit említett, nem derült ki). „Pedig Kiss László neki is, nekem is és többeknek elmondta, hogy 1961-ben nem az történt, amit a perirat rögzített. Véleménye szerint koncepciós per egyik áldozata volt, mert bizony abban az időszakban ilyenek is zajlottak, de ő igenis be fogja bizonyítani, valójában mi történt. Kijelenthetem, hogy a MÚSZ mindenfajta erőszakot elítél, de - érthető módon - nem zárja ki, hogy a bizonyságát is megkapjuk annak, amit Kiss László állít” - hangsúlyozta a MÚSZ alelnöke.

Sós Csaba, a szövetség szakmai alelnöke közleményben szólította fel Hornyák Viktort, a Széles Sándor Úszóműhely vezetője, hogy hagyja abba a sportág támadását. „Az elmúlt napokban többször is felszólalt Kiss László ellen, itthon igazoltan, külföldön vélhetően hosszú ideje nemzetközi propagandát folytat a sportág ellen. Sajnálatos módon szakmai eredményekkel egyáltalán nem jelentkezik, romboló hatása viszont folyamatos. Kiss László lemondása óta is tovább hergeli a közvéleményt, holott a sportágnak végre nyugalomra lenne szüksége, Hornyák Viktornak azonban folyamatosan az a célja, hogy felhívja magára a figyelmet, hogy rombolhasson” – állt a közleményben.

Az úszóválogatott lemondott szövetségi kapitánya kezdeményezte a MOB-nál a munkaviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését – közölte az Origo érdeklődésére Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság sajtófőnöke. Siklós Erik hozzátette, ha Kiss László nem tette volna ezt meg, akkor a MOB igen, hiszen a lemondásból az következik, hogy megszűnik Kiss László munkája. A sajtófőnök szerint az adminisztrációs teendők, illetve az átadás-átvétel április 15-ig lezajlik. A kapitány a MOB Kiemelt Edzői Programja keretében kapta eddig a fizetését. A program legmagasabb kategóriájában volt, ami azt jelenti, hogy nettó 800 ezer és egymillió forint között keresett.

Gyárfást (képünkön) azért támadják, mert megvédte Kisst. FOTÓ: Szalmás Péter

Gyárfást (képünkön) azért támadják, mert megvédte Kisst. FOTÓ: Szalmás Péter

Kiss László bűne mellett a sportágat irányító Gyárfás Tamás felelősségét firtatja a Demokratikus Koalíció. A párt egyértelmű állásfoglalása, hogy az elnöknek mennie kell. „Az egész országot megrázta a hír, hogy az úszósportban kivételes eredményeket elérő, évtizedek óta köztiszteletben álló Kiss László szövetségi kapitányról kiderült: csoportosan elkövetett nemi erőszakért ült börtönben. A botrány kirobbanásakor úgy tűnt, hogy Kiss László lemondásával – amely végre meg is történt – az Úszószövetség végérvényesen lemoshatja magáról a szövetségi kapitány múltja okozta szégyent. Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke tett róla, hogy ne így legyen. Gyárfás Tamás előbb hétköznapias természetességgel vallotta be, hogy ismerte Kiss múltját, majd úgy tett, mintha mindenkinek ismernie kellett volna a fél évszázada szunnyadó bűnöket. Ebbe beletartozott Kiss László Wikipedia-oldalának utólagos átírása – azzal az állítással, hogy ott mindig is szerepelt Kiss múltja – és az olyan állítások, hogy „mindenki tudott róla, de senki sem beszélt”. Ezután következett az az érvelés, hogy Kiss tette „jogilag elévült”, majd hamarosan jött a bűnök elmismásolása: Kiss „okkal vagy ok nélkül” kapta meg büntetését. Legvégül már a kegyeletsértés határait súroló áldozathibáztatást hallhattuk, miszerint az azóta elhunyt áldozat „könnyen kapható volt” csoportosan elkövetett nemi erőszakra. A Demokratikus Koalíció azt javasolja Gyárfás Tamásnak, hogy nyújtsa be a lemondását. A DK szerint Gyárfás sajnos részese lett az elfogadhatatlan bűn relativizálásának, ezért ő maga is elfogadhatatlanná vált.”

Várszegit, Kisst és Lantost kizárta tagjai sorából az FTC
A Ferencvárosi Torna Club elnökségének fegyelmi bizottsága Várszegi Lajos, Kiss László és Lantos László úszóversenyzőket szocialista sportemberhez méltatlan, törvénybe ütköző súlyos cselekményeik miatt az egyesületből kizárta.
A klub elnöksége mindent elkövet, hogy hasonló esetek ne forduljanak elő. Ezért a jövőben, minden esetben a legszigorúbban jár el azokkal a sportolókkal szemben, akik a Magyar Népköztársaság törvényeit megszegik, vagy erkölcsi téren szocialista sportemberhez méltatlan magatartást tanúsítanak.
Az elnökség megfelelő intézkedéseket tesz a szakosztályok nevelő munkájának megjavítása terén is.
Népszava 1961. július 11.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!