Előző
Következő
új cikk

Sport

Még nincs szó éremről

Népszava|2016. ápr 11. 05:51
[A+ A-]

Benedek Tibor szövetségi kapitány (balra) és Szivós Márton elérte a célját az olaszországi tornán, hiszen a csapat kijutott Rióba FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Kiharcolta az olimpiai részvételt a magyar férfi vízilabda-válogatott az olaszországi kvalifikációs tornán, és az ott szerzett tapasztalatok a csapat centere, Kis Gábor szerint előnyt is jelenthet majd Rióban. A pólós lapunknak kiemelte, egyelőre nem szabad éremben gondolkodni.

Múlt pénteken eldőlt, hogy a férfi vízilabda-válogatottunk kvalifikálta magát a nyári ötkarikás játékokra, miután a trieszti olimpiai selejtezőtornán a negyeddöntőben 8-7-re legyőzte Németországot. A magyar keretből az utolsó pillanatban került ki Kis Gábor, aki hátfájdalmai miatt nem tudott elutazni. A Szolnok centere a Népszavának elmondta, hogy már jobban van, és természetesen figyelemmel követte társai teljesítményét. "Amikor néztem a magyar-német negyeddöntőt, a körülöttem ülők hangoztatták, hogy 'úgyis meglesz', de én azért hozzátettem: egy ilyen meccsnek hatalmas tétje van. Nem olyan volt, mint amikor kimentünk Németországba, és játszottunk velük felkészülési meccseket, melyeken mindig nyertünk – magyarázta a 2008-ban olimpiai aranyérmet nyerő pólós. – A fiataloknak rutinszerzésre nagyon jó volt ez a viadal. Manhercz Krisztián például kiválóan szerepelt. Teljesen máshogyan tudunk majd ránézni ezután. Olyan dolgokat húzott elő, amiről mi eddig nem is tudtunk."

A 2013 januárjában kinevezett Benedek Tibor szövetségi kapitány irányítása alatt először vehet részt ötkarikás játékokon a válogatott. Kis – aki a 2012-es londoni olimpián nem vett részt – szerint Kemény Dénes távozása óta alaposan átalakult a csapat. "Az elmúlt négy évben szinte mindenki kapott lehetőséget a bizonyításra, aki válogatott közeli szintet képviselt – mesélte a januárban Eb-bronzérmet szerző pólós, aki hozzátette, mentalitásban nem sok különbséget tapasztalt. – Kemény Dénes idejében és most is van nagyjából húsz olyan játékos, akinek esélye van bekerülni a keretbe, ezért mindenki kihajtja magát a meccseken. Persze ez a minimum."

Válogatottunk kilencszer nyert eddig olimpiai aranyérmet. Kis elmondta, hat-hét olyan válogatott vesz majd részt a riói versenyen, melynek esélye lehet a végső győzelemre. "Sokan utaznak ki úgy az ötkarikás játékokra, hogy már a részvételi lehetőségnek örülnek. Fantasztikus érzés, hogy mi tényleges éremvárományosként lehetünk ott Rióban. Szerintem jussunk be a négybe, és akkor már elgondolkodhatunk a medál színén" – vélekedett a 33 éves sportoló.

Az olimpiára a házigazda Brazília, Szerbia, Horvátország, Görögország, az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália, Montenegró, Spanyolország, Franciaország és Olaszország kvalifikálta magát Magyarország férfi vízilabdacsapata mellett.

A Londontól Rióig vezető út

2012-es londoni olimpia: az ötkarikás játékokon zsinórban háromszor diadalmaskodó válogatottat továbbra is Kemény Dénes szövetségi kapitány vezette Londonban. A rutinos pólósokra épülő csapat a csoportjában csak a harmadik helyen zárt, majd pedig a negyeddöntőben kikapott Olaszországtól. Végül az 5. helyet tudta megszerezni.

2013-as barcelonai vb: Benedek Tibor szövetségi kapitány rögtön megnyerte a válogatottal az első nagy versenyét. A magyarok a döntőben Montenegrót győzték le. A torna legjobbjának Varga Dénest választották meg.

2014-es budapesti Eb: a hazai rendezésű tornán egészen a döntőig hibátlanul szerepeltek Varga Dánielék, a csoportkörben a szerbeket és a horvátokat is legyőzték. A fináléban azonban Szerbia visszavágott, és 12-7-re nyert.

2015-ös bergamói világliga: ez volt ez első torna, ahol kvótát lehetett szerezni Rióba. Az egyetlen indulási jogot a szerbek kaparintották meg, a magyarok a 6. helyen zártak.

2015-ös kazanyi vb: pólósaink százszázalékos teljesítménnyel jutottak túl a könnyű csoportjukon, azonban a negyeddöntőben Olaszország az útjukat állta. A helyosztókon a 6. pozíciót szerezték meg a magyarok. A vb-n két kvótát osztottak ki.

2016-os belgrádi Eb: hiába szerzett bronzérmet csapatunk januárban, a kontinensviadalon csak egy indulási jogot adtak. Az elődöntőben Montenegró állította meg a magyarokat, míg a bronzmeccsen a görögök felett diadalmaskodtunk.

2016-os trieszti olimpiai selejtezőtorna: a magyar csapat a németeket legyőzve teljesítette a célt, olimpiai kvótát szerzett, majd az elődöntőben 15-9-re kiütötte Franciaországot. Az olaszok elleni döntőt 10-8-ra nyerte Magyarország, amely a tegnapi olimpiai sorsoláson egy csoportba került Szerbiával, Görögországgal, Ausztráliával, Japánnal és Brazíliával.

Zsukk János Károly

Lájkoljon minket a Facebook-on is!