Előző
Következő
új cikk

Sport

Cseh László: most kell az egység

Népszava|2016. ápr 13. 05:53
[A+ A-]

Cseh László egyáltalán nem bánja, ha végre elcsitulnak a hullámok a sportágban FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Az országos bajnokság keretében medencébe csobbantak a magyar úszás legjobbjai. Az első napon - lapzártánkig - négy riói hely talált gazdára. A háromszoros olimpiai ezüstérmes Cseh László a Kiss László körül kialakult botránnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, a sportolóknak csak az úszásra kell koncentrálniuk, s örül annak, hogy most újra nyugalom uralkodik a sportágban. Hargitay András szövetségi kapitány pedig elmondta, remek sikerek szükségesek ahhoz, hogy újra bízzanak a magyar úszósportban.

A mai program
Előfutamok (9 óra)
200 m férfi gyors
50 m női pillangó
100 m férfi pillangó
100 m női gyors
100 m férfi mell
200 m női mell
50 m férfi hát
400 m női vegyes
400 m férfi vegyes
100 m női hát
4x200 m női gyorsváltó
4x100 m férfi gyorsváltó
1500 m női gyors
A középdöntőket és a finálékat 16:00 órától rendezik

Az olimpiai kvalifikációs váltóversenyekkel tegnap elrajtolt az úszók országos bajnoksága Győrben. A "nulladik napon” négy olimpiai hely is gazdára talált. A férfi 4x100 m vegyes váltó 3:36:74 perccel a 14. helyen áll az ötkarikás rangsorban, ezzel riói kvótás. “Elsőre nagyon jól sikerült. Azt látni kell, hogy még nem vagyunk csúcsformában, de így remek teljesítményt nyújtott a csapat” - fogalmazott lapunknak Cseh László, háromszoros olimpiai ezüstérmes úszó, aki 4x200 m férfi gyorsváltó tagjaként is kvalifikálta magát Brazíliába. A nőknél is gazdára talált egy riói repülőjegy, a 4x200 női gyorsváltó 7:59:41-es idővel a 14. jelenleg. “Sikerült elérnünk azt az időt, amit elterveztünk - mondta a Népszavának az Európa-bajnok Kapás Boglárka. A váltóversenyen kívül Kozma Dominik 200 méter gyorson 1:47:73 perces idővel teljesítette az olimpiai induláshoz szükséges szintidőt.

Győrben látszólag béke honol, az úszók között sem igazán téma Kiss László ügye (az esetet keretesünkben olvashatják). Cseh a botránnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, a sportolóknak csak az úszásra kell koncentrálniuk, s örül annak, hogy most újra nyugalom uralkodik. “Be szeretnénk bizonyítani, egységes csapat vagyunk” - zárta a világ- és Európa-bajnok. 

A frissen kinevezett szövetségi kapitány, Hargitay András a nulladik napon még nem tartózkodott Győrben, ugyanis civil foglalkozásában, állatorvosként praktizált. “Kemény munkával, és tettekkel lehet csak visszaállítani azt a bizalmat, ami megingott az emberekben a Kiss László körül kialakult botrány miatt - mondta a Népszavának a magyar úszósport első világbajnoka. - Négy kvótát már elvileg szereztünk az országos bajnokságon, az ilyen sikerek szükségesek ahhoz, hogy a honi úszás régi fényében tündököljön.”

Megromlott Kiss László egészségi állapota
Egyre rosszabb egészségi állapotban van Kiss László, a magyar úszóválogatott korábbi kapitánya - értesült a Népszava. A szakember azután került veszélybe, hogy múlt kedden a privatkopo.hu internetes portál megírta, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. A 75 éves szakember múlt csütörtökön a magyar sport érdekeire, valamint a személyét ért támadás folytán megrendült egészségi állapotára hivatkozva lemondott tisztségéről. Egyben jelezte, hogy az “ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében” megtette a szükséges lépéseket.
“Nagyon megviselték Lacit a történtek. Ötvenöt év távlatából rémes újra átélni. Soha nem felejtette el, hogy mi történt 1961-ben, s a börtön után igyekezett példás életet élni, s az élete is bizonyítja, hogy újra tudta kezdeni” - fogalmazott lapunknak Törös Károly, a Magyar Úszószövetség elnökségi tagja.

K. D.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!